Verkoop warmtepompen groeit in 2022 sneller dan verkoop cv-ketels

Verkoop warmtepompen groeit in 2022 sneller dan verkoop cv-ketels

In 2022 plaatsten installateurs bijna honderdduizend warmtepompen. Dat is een stijging van 37 procent in vergelijking met 2021.

“De combinatie van hr-ketel en hybride warmtepomp levert een besparing op tot 60 procent op het gasverbruik”

De populariteit van de warmtepomp neemt dus snel toe, maar de cv-ketel is nog altijd het meest geïnstalleerde verwarmingstoestel. In 2022 werden er maar liefst 440.000 verkocht, tweeprocent meer dan in 2021. De verkoop van warmtepompen groeide vorig jaar zowel procentueel als in aantallen sneller dan die van cv-ketels. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Verwarmingsindustrie.

CV-ketels

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland is niet verbaasd over de cijfers. ‘Door de hoge gasprijs is verduurzamen nog nooit zo lonend geweest. Sinds de inval van Rusland in Oekraïne is de vraag naar hybride warmtepompen enorm toegenomen. En een hybride warmtepomp werkt in combinatie met een cv-ketel; logisch dus dat ook de verkoop van cv-ketels toeneemt.’

HR-ketel

Volgens Terpstra kiezen mensen er óók voor om stap voor stap te verduurzamen. Het vervangen van de cv-ketel is zo’n stap. “Vervang je een oude cv-ketel door een nieuwe, energiezuinige hr-ketel, dan bespaar je al gauw tien procent tot vijftien op het gasverbruik.” Als de installateur de balans tussen de cv-ketel en de radiatoren optimaal afstelt (‘waterzijdig inregelen’), kan de besparing oplopen tot twintig procent. Een combinatie van hr-ketel en hybride warmtepomp levert een besparing op tot wel 60% op het gasverbruik.

2026

Vanaf 2026 zijn huiseigenaren bij vervanging van hun cv-ketel verplicht om minimaal een hybride warmtepomp te laten installeren. Naar verwachting zal de verkoop van hybride warmtepompen dan nog sneller gaan groeien. Terpstra: “We zetten alles op alles om de branche hiervoor klaar te stomen. We zorgen dat er de komende tijd veel monteurs van hybride warmtepompen bij komen. Ook komen er overal in het land trainingslocaties.”

Om de massale overstap naar hybride warmtepompen mogelijk te maken, heeft de brancheorganisatie afspraken gemaakt met onder meer de overheid en de industrie, in de vorm van het Actieplan hybride warmtepompen.

Lange termijn

De komende jaren verwacht Techniek Nederland nog dat de verkoop van cv-ketels vergelijkbaar zal zijn met die van dit jaar. Op de langere termijn zal het aantal cv-ketels in ons land gaan dalen. Nieuwbouwwoningen krijgen geen gasaansluiting meer, terwijl ook in de bestaande bouw steeds meer woningen aardgasvrij worden gemaakt. Die woningen krijgen een warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet.

Lees ook: Hybride warmtepomp of duurzaam alternatief vanaf 2026

Advertisment ad adsense adlogger