Walstroom voor schepen Marine door BAM

Walstroom voor schepen Marine door BAM

In opdracht van de Koninklijke Marine breidt BAM Infra Nederland de voorzieningen voor hoogspannings-walstroom in Den Helder uit. De Koninklijke Marine beschikt al over een walstroom-netwerk op de marinebasis. BAM zorgt voor de vervanging van drie bestaande lichtere installaties.

“Extra walstroom voor schepen Koninklijke Marine om de haven van Den Helder op de toekomst voor te bereiden en CO2-uitstoot te verminderen”

De zware installaties zijn nodig om de nieuwe marineschepen van stroom te voorzien. De drie nieuwe walstroom-installaties zijn in juni 2024 gereed voor ingebruikname.

Nieuwe schepen vragen om upgrade van de walstroom

“De Koninklijke Marine investeert de komende jaren in uitbreiding en vervanging van de schepen. Het EDB van de Koninklijke Marine is in Den Helder verantwoordelijk voor de walstroomvoorzieningen”, aldus Erik Luidinga, hoofd engineering van het Energie Distributie Bedrijf (EDB).

Hij gaat verder: “Om de nieuwe schepen van voldoende walstroom te kunnen voorzien, zullen de huidige voorzieningen geüpgraded moeten worden. Een van de pijlers is het voorzien van extra hoogspannings-walstroomvoorzieningen op de grotere afmeerlocaties in Den Helder om daarmee de haven qua walstroom-voorzieningen op de toekomst voor te bereiden.”

Dieselmotoren uit na aanmeren

Met de uitbreiding van de voorzieningen naar hoogspanning kunnen zowel de huidige als toekomstige marineschepen, zodra ze aanmeren in de marinehaven, hun dieselmotoren uitzetten. Dit leidt tot vermindering van CO2-uitstoot en reductie van geluid voor de medewerkers aan boord en in de omgeving. Het verduurzamen van het energieverbruik past in de roadmap energietransitie van het Ministerie van Defensie.

Prefab voorgeïnstalleerde walstroom

Om de hinder op het marineterrein zo beperkt mogelijk te houden, bouwt BAM de walstroom-installaties prefab op een locatie in Almere. Daar zullen ook de benodigde installatietesten al plaatsvinden. Na transport van de stations naar de marinehaven, sluit BAM ze aan op het aanwezige netwerk. Daarmee blijft de hinder op de kades beperkt.

Gemotoriseerde kabelhaspel voor aansluiten

De locatie van de laadpunten verschillen per schip. Een speciaal ontwikkelde grote gemotoriseerde kabelhaspel, geschikt voor hoogspanningskabels, zorgt ervoor dat de aangemeerde schepen aansluiten op de energievoorziening. De installaties hebben zowel een hoogspanning- als een laagspanningsaansluiting

Walstroom voor schepen Marine door BAM. Lees ook: Snellaadplein WattHub.

Advertisment ad adsense adlogger