Welke opdrachtgever wint de Gouden Piramide 2015?

Welke opdrachtgever wint de Gouden Piramide 2015

Rijk maakt vijf genomineerde namen bekend van inspirerende opdrachtgevers

Welke opdrachtgever wint de Gouden Piramide 2015? De jury heeft de vijf namen bekendgemaakt van partijen die zijn genomineerd voor de Gouden Piramide 2015. De Gouden Piramide wordt door het Rijk uitgereikt voor ‘inspirerend opdrachtgeverschap’ dat geresulteerd heeft in succesvolle gebiedsontwikkeling. De prijs wordt sinds 2003 uitgereikt en bestaat uit een trofee, een plaquette en een bedrag van 50.000 euro.

Op zaterdag 21 november wordt de Gouden Piramide uitgereikt door Ronald Plasterk, vanuit zijn ministerie in Den Haag. Een dag later volgt een tv-special op NPO2 over de genomineerden. Vorig jaar was de Gouden Piramide voor het project begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Onder leiding van Eric Luiten, Rijksadviseur voor Landschap en Water, heeft de jury uit 42 inzendingen vijf opdrachtgevers genomineerd voor de editie van 2015. De genomineerden zijn:

Schipper Bosch met Industriepark Kleefse Waard in Arnhem

Een bestaand bedrijventerrein is getransformeerd tot een vitale gemeenschap van bedrijven die bijdragen aan een duurzame wereld. Het project beperkt zich niet tot ruimtelijke ingrepen, maar omvat ook diverse collectieve voorzieningen en activiteiten. Elke euro die het industriepark opbrengt wordt daar opnieuw in geïnvesteerd. Het terrein is opnieuw ingericht – met ruimte voor een eigen waterzuivering. Ontwerp: West 8, OFFICE Kersten Geers David Van Severen, NL Architects , Buro Harro.

Hoogheemraadschap Rijnland en gemeente Katwijk met Kustwerk Katwijk

Katwijk was de laatste zwakke schakel van de Zuid-Hollandse kust. Door gezamenlijke inspanning bleek het mogelijk de kustversterking te combineren met de bouw van een parkeergarage, de aanleg van een waterkering en de ruimtelijke herinrichting van het duingebied: een unieke en innovatieve combinatie binnen één project. Zowel de parkeergarage als de nieuwe waterkering zijn verborgen in een duin. Volgens de jury een technisch hoogstandje waarmee de opdrachtgever buiten de gebaande paden is getreden. Ontwerp: Royal Haskoning DHV, Okra Landschapsarchitecten, Arcadis.

Opdrachtgevers Havenkwartier met het Havenkwartier Deventer

Na een mislukt plan uit 2006 kwam het Havenkwartier in handen van zo’n driehonderd kleine gebruikers en investeerders. Nu is er ruimte voor nieuwbouw (waaronder zelfbouw), en hergebruik van voormalige bedrijfsgebouwen. Ontwerp: We Love The City, Red Scape, JDWA, Studio Groen + Schild, MBVDA, Te Kiefte Architecten, Maurer United, Architects, DUS Architects, MuldersvandenBerk, I’M Architecten, Wenink + Holtkamp Architecten, Buro Duck, Studio DAT, MAKS Architecture & Urbanism, Studio Coenen, Atelier Architecten, Hollands zicht, Hoogte Twee Architecten, Hollands Huis.

Kunstvereniging Diepenheim met de Heerlijckheid Diepenheim

Jarenlang nemen in Diepenheim kunst en cultuur een belangrijke plaats in. Met de Heerlijckheid Diepenheim hebben vrijwilligers van de Kunstvereniging deze identiteit nog sterker verankerd. In samenwerking met de gemeente is er een nieuw cultuurcentrum gekomen. Historisch waardevolle gebouwen hebben een nieuwe bestemming gekregen en de tuinen van herman de vries zijn opengesteld. Ontwerp: Architectenbureau Ten Dam / De Leeuw Diepenheim, Annemiek Bleumink

Staatsbosbeheer Drenthe met het Drentsche Aa gebied

Met bescheiden ingrepen heeft de opdrachtgever zich ingespannen om de grote landschappelijke en cultuurhistorische waarde van het stroomgebied van de Drentsche Aa beter tot haar recht te laten komen. Voor verschillende deelgebieden werden inrichtings- en beheerplannen ontwikkeld. De ruimtelijke samenhang in het landschap is beter zichtbaar gemaakt en op zes plaatsen zijn belvedères opgericht. Ontwerp: Strootman landschapsarchitecten Amsterdam.

Advertisment ad adsense adlogger