Energiezuinige baksteenoven in Tolkamer

Uiterst energiezuinige baksteenoven in Tolkamer

Baksteenproducent Vandersanden heeft een nieuwe, milieuvriendelijke baksteenoven op hun productielocatie in het Nederlandse Tolkamer, waar straatbakstenen voor het creëren van straten en pleinen worden gemaakt.

In vergelijking met zijn voorgangers, reduceert de oven de CO2-uitstoot met circa 25 procent

De nieuwe oven reduceert de CO2-uitstoot van het volledige productieproces met circa 25 procent. Daardoor kunnen overheden en ontwerpers circulaire verharding toepassen met minder milieu-impact. De verlaging van de uitstoot is te danken aan hoge isolatiewaarden, de dampdichtheid en de toepassing van de nieuwste oventechnieken.

Groen rendement

Het bak- en droogproces van bakstenen heeft een relatief grote milieu-impact. Daarom besloot Vandersanden om te investeren in een milieuvriendelijke en duurzame tunneloven voor straatstenen om op een energiezuinigere manier te produceren. Het bedrijf streeft er naar om de CO2-emissienormen in de productieprocessen door te trekken en is klaar voor een energietransitie.

De tunneloven is met een lengte van 240 meter zo’n 60 meter langer dan een conventionele oven en vervangt drie oudere tunnelovens van 140 meter, terwijl de productiecapaciteit wel hetzelfde blijft. Naast de opmerkelijke lengte heeft de oven een stapelhoogte van 80 cm. Het verwarmen en afkoelen binnen het bakproces vindt dus veel geleidelijker plaats, waardoor de oven een stuk minder warmteverlies kent dan de andere ovens.

In vergelijking met zijn voorgangers, reduceert de oven de CO2-uitstoot met circa 25 procent, goed voor een besparing van 5.000 ton CO2 op jaarbasis. Het rendement van deze oven is dus een stuk groener.

(Lees verder onder de foto.)

Nieuwe stooktechnieken

“De energiebesparing situeert zich vooral bij het bakken van de stenen omdat er dankzij de langere tunnel en de isolatie minder energie verloren gaat. Zo zijn de wanden, het dek en de leidingen van de oven uitgerust met een hoogwaardige en extreem dikke isolatie, wordt energie optimaal benut en zijn de nieuwste stooktechnieken toegepast”, vertelt Michel Degen, Directeur straatbakstenen van Vandersanden.

“Het tunnelovenprincipe op zich is niet nieuw, maar dat zijn de gebruikte technieken en isolatie wél, waardoor het geheel nog energiezuiniger wordt”, voegt Degen nog toe.

Uiterst energiezuinige baksteenoven in Tolkamer.

Advertisment ad adsense adlogger