Hoe kunnen biobased bouwproducten de markt veroveren?

Hoe kunnen biobased bouwproducten de markt veroveren?

Nu de eerste biobased bouwproducten langzaam op de markt komen, komen er allerlei vragen rondom regelgeving, normering en marktacceptatie om de hoek kijken. 1 juni organiseert NEN een workshop over biobased bouwproducten. De workshop wordt gehouden in de TU Delft en is open voor geĆÆnteresseerden en betrokkenen.

Aangezien NEN een organisatie is die gaat over normeringen van producten, zal de dag vooral gaan over de rol van normen als stimulans voor marktacceptatie. Iedereen die al werkt met biobased bouwmaterialen is speciaal welkom om hierover mee te denken.

Katalysator

Biobased bouwen is bezig aan een gestage opmars, maar de stap naar grootschalige afname in de bouwwereld blijft vooralsnog achterwege. De toepassing van dergelijke producten bevindt zich in veel gevallen nog in de pilotfase. Regelgeving en normen spelen een belangrijke rol bij marktacceptatie. De Rijksoverheid en het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) zijn aan het inventariseren welke rol normen spelen bij het produceren en toepassen van biobased bouwproducten. Ook wordt onderzocht wat nodig is om normen juist als katalysator te laten werken. Dit onderzoek maakt deel uit van een breder project gericht op de rol van normen in een circulaire economie.

Biobased bouwproducten

Tijdens de workshop vertellen verschillende producenten en gebruikers van biobased bouwproducten over hun ervaringen en eventuele belemmeringen. Ook wordt de huidige nationale en Europese wet- en regelgeving voor bouwproducten toegelicht. Door met producenten en gebruikers van biobased bouwproducten, Rijksoverheid en NEN in gesprek te gaan wordt gezamenlijk naar oplossingen gezocht om de toepassing en marktacceptatie van biobased bouwproducten te verbeteren. De resultaten van deze workshop worden aan de overheid gerapporteerd. De workshop vindt plaats op woensdag 1 juni 2016 van 9.30-12.45uur op de Bouwcampus van de TU Delft, de recent geopende ontmoetingsplaats waar partijen uit de bouwsector samen innovatieve oplossingen creƫren. Deelname is gratis.

Advertisment ad adsense adlogger