De Sagrada Familia nu ook in Finland

De Sagrada Familia nu ook in Finland

Studenten van de TU/e bouwen in Finland een vereenvoudigd model van de bekende Sagrada Familia. Deze proef kan veel betekenen voor de ontwikkeling van tijdelijke bouwconstructies. Het schaalmodel van de kathedraal die 30 meter hoog wordt, moet op 24 januari gereed zijn voor bezoekers.

Grootste ijkoepel

Het is niet de eerste keer dat de studenten werken aan een bijzonder project in Finland. Vorig jaar bouwden zij de grootste ijskoepel ter wereld. Dit jaar is het bouwproject lastiger, er werken dan ook 50 vrijwilligers mee.

Bouwmateriaal

De studenten (en vrijwilligers) spuiten dunne laagjes sneeuw en water op opgeblazen mallen van plastic. Er wordt gebruikgemaakt van het zogeheten pykrete. Pykrete is een mix van water met daarin 10 procent zaagsel. De houtvezels zorgen er voor dat het ijs uiteindelijk 3 keer zo sterk wordt. Zodra het hoogste punt is bereikt, worden de plastic mallen leeggelaten.

Mogelijkheden

Het project maakt duidelijk dat er tal van mogelijkheden zijn met het bouwmateriaal voor tijdelijke bouwconstructies. Zo kan de techniek in de toekomst gebruikt worden voor tijdelijke constructies tijdens expedities op Antarctica of voor de opslag van landbouwoogsten. Het is het doel van de docent (Arno Pronk) en zijn studenten om de mogelijkheden aan de wereld te laten zien.

Ontdekking van het materiaal

Wetenschappers van de Polytechnische Universiteit van New York ontdekten de eigenschappen van het composietmateriaal. Pykrete is namelijk een composiet dat bestaat uit ongeveer 14 gewichtsprocenten zaagsel en 86 gewichtsprocenten ijs. Hoewel het bouwen met pykrete dus niet nieuw is, kan dit bouwproject bijdragen aan de kennis over het bouwen met dit materiaal.

Advertisment ad adsense adlogger