Nieuwe bestemming voormalige school Utrecht als donorgebouw.

Donorgebouw - Voormalig schoolgebouw Pagelaan krijgt nieuwe bestemming

Delen van het voormalig ROC-schoolgebouw aan de Pagelaan in Hoograven-Zuid in Utrecht krijgen een nieuwe bestemming.

“Elk gebouw heeft de potentie om donorgebouw te worden”

Door het gebouw in Utrecht te laten oogsten door zusteronderneming New Horizon Urban Mining in plaats van simpelweg te slopen, draagt Janssen de Jong Projectontwikkeling bij aan een enorme CO₂-besparing. Op de locatie worden tijdelijke woonunits geplaatst.

Donorgebouw

De start van de ontmanteling van het pand – wat hiermee een ‘donorgebouw wordt – werd symbolisch vormgegeven door de overhandiging van een plaquette in de vorm van een hart aan wethouder Circulaire Economie Susanne Schilderman door Stefan Boere, regiomanager Janssen de Jong Projectontwikkeling.
De wethouder nam het hart in ontvangst met de woorden: “Circulariteit in de bouw is nog lang niet vanzelfsprekend. Des te belangrijker dat er (bouw)partners met lef zijn die actie ondernemen. Utrecht wil vijftig procent minder primaire grondstoffen gebruiken in 2030. Daar zijn alle partners in de stad hard voor nodig. Het vraagt om verandering in de manier waarop grondstoffen uit bestaande gebouwen hergebruikt worden, maar ook verandering in de wijze waarop we met nieuwe gebouwen omgaan.”

Magazijn

New Horizon Urban Mining ziet de bebouwde omgeving als een magazijn dat vol zit met bruikbare grondstoffen. Directeur Alex Verkuijlen: “Elk gebouw heeft de potentie om ‘donorgebouw’ te worden. Door op deze manier naar de bebouwde omgeving te kijken, bewijzen wij dat een circulaire aanpak nu al concurrerend is ten opzichte van een lineaire aanpak. Het duurt niet langer en is veel leuker.”

Het bedrijf heeft begin dit jaar voor Janssen de Jong Projectontwikkeling een voormalig verpleeghuis in Gouda ontmanteld. Ontmantelen in plaats van slopen levert een enorme CO₂-besparing op. Stefan: “Ons doel is om een versnelling in de transitie naar een circulaire bouw- en vastgoedeconomie te bewerkstelligen.”

Circulaire tijdelijke woningen

Als het oogst-proces is afgerond, worden op deze locatie tijdelijke woningen geplaatst. De opbouw start begin 2023 en naar verwachting worden de eerste bewoners rond de zomer verwelkomd. Het betreft circa 280 woonstudio’s in de sociale sector voor een tijdelijke periode van maximaal tien jaar.

Bijschift
Stefan Boere, regiomanager Janssen de Jong Projectontwikkeling, en wethouder Circulaire Economie Susanne Schilderman.

Advertisment ad adsense adlogger