Fluorescerend zebrapad verbetering verkeersveiligheid

Fluorescerend zebrapad verbetering verkeersveiligheid

Voetgangers kunnen de Rotterdamse Mariniersweg in het donker veilig oversteken door een nieuw zebrapad dat door middel van blacklights wordt verlicht. Fluorescerend zebrapad verbetering voor verkeersveiligheid.

Met het verlichte zebrapad experiment wil de gemeente Rotterdam de verkeersveiligheid verbeteren

Het fluorescerende zebrapad is ontwikkeld door Heijmans en een innovatieve manier om punten waar voetgangers oversteken beter zichtbaar te maken voor automobilisten.

Zodra het donker wordt, gaan UV-lichten aan boven de oversteekplaats die de witte zebrastrepen doen oplichten. Als de resultaten van het experiment positief zijn, kan het fluorescerende zebrapad worden ingezet op andere locaties in de stad waar de zichtbaarheid van oversteekplaatsen niet optimaal is.

Toekomstbestendige wijk Hoogkwartier

Het idee voor het experiment is een reactie op de signalen van de bewoners van het Hoogkwartier. De gemeente werkt samen met Stadslab Hoogkwartier om de wijk Hoogkwartier ‘toekomstbestendig’ te maken.

Bewoners gaven tijdens buurtbijeenkomsten aan dat zij het oversteken op de Mariniersweg niet altijd als prettig ervaren. Ook gaven zij aan dat ze zich als fietser op de Hoogstraat niet altijd veilig voelen.

Daarom is er ook gestart met een experiment waarbij de Hoogstraat tussen het Oostplein en de Mariniersweg tijdelijk als eenrichtingsverkeer voor auto’s is ingericht. Tijdens het experiment kunnen auto’s alleen richting het Oostplein rijden. Vanuit het Oostplein kunnen auto’s niet meer afslaan naar de Hoogstraat, waardoor deze plek overzichtelijker moet worden. Beide experimenten duren tot 11 november 2019.

Aanpak

Het experiment met het lichtgevende zebrapad is onderdeel van de nieuwe verkeersveiligheidsaanpak die in het najaar gepresenteerd wordt. De voetganger speelt hierin een belangrijke rol. Om inzicht te krijgen in het gedrag van voetgangers en de verkeersveiligheid worden verschillende experimenten in de stad uitgevoerd.

De resultaten en reacties van voetgangers worden gemonitord en op basis hiervan wordt bekeken wat de meeste wenselijke situatie wordt. Dit zal bijdragen aan een voetgangersvriendelijke stad.

Advertisment ad adsense adlogger