Nieuwe fabriek voor circulaire houten woningen

geWOONhout, nieuwe fabriek voor circulaire houten woningen

In het Gelderse Wehl komt geWOONhout, een energieneutrale fabrieks voor circulaire houten woningen. In deze fabriek worden vanaf dit najaar kant-en-klare houten woningmodules geassembleerd, waarmee seriematig circulaire houten woningen en (zorg-)appartementen kunnen worden samengesteld.

“geWOONhout, nieuwe fabriek voor circulaire houten woningen, 100% Nederlands fabricaat”

CO2-neutraal

“Een geïndustrialiseerde productielijn voor de assemblage van gestandaardiseerde woningmodules van LVL-hout is uniek in Nederland”, aldus de woordvoerder. “We streven naar een volledig CO2-neutraal proces. Van grondstoffen en materiaalgebruik tot aan energievoorziening en transport. Daarmee geeft geWOONhout invulling aan een groenere bebouwde omgeving die bijdraagt aan het oplossen van het klimaatprobleem, het stikstofprobleem én het woningtekort.”

Toekomst

Hans Smit, directievoorzitter Koopmans Bouwgroep: “Bijna alles wat van beton en staal is gemaakt, kan ook uit hout worden vervaardigd. Het op grotere schaal inzetten van hout als bouwmateriaal is een doeltreffende methode om de CO2-uitstoot te verminderen. Hout slaat CO2 op zolang het gebruikt wordt en is dus beter voor het milieu. Hout is duurzaam, mits goed beheerd, en herbruikbaar. De ambitie van de overheid om in 2050 geheel CO₂-neutraal te bouwen, is haalbaar met houtbouw”.

Men bericht verder: “Onderzoek wijst uit dat in een HOUTbaar HUIS 20 ton CO2 zit opgeslagen, waar een traditioneel gebouwde woning in beton juist 55 ton CO2 uitstoot. Dit geeft een netto verschil van 75 ton CO2 per woning. Daar komt bij dat de keuze voor LVL-hout het mogelijk maakt om 80% minder hout te gebruiken dan bij alternatieve houtbouwsystemen, waarmee we met hetzelfde bos wel vijf keer meer betonnen woningen kunnen vervangen.”

(Lees verder onder de afbeelding.)
geWOONhout, nieuwe fabriek voor circulaire houten woningen 2
Plaatsing van de houten modules in Hengelo.

Doorontwikkeling

Bouwen met houten modules begint achter de computer, waar via de principes van parametrisch ontwerpen de losse modules virtueel aan elkaar worden gekoppeld. Sustainer Homes ontwikkelde het bouwsysteem en de ontwerpsoftware, en heeft deze met geWOONhout doorontwikkeld. De gestandaardiseerde modules kunnen telkens op andere wijze gestapeld en verbonden worden, zodat er een nieuwe woning ontstaat.

Gert van Vugt, CEO en co-founder Sustainer Homes: “Dankzij de standaardisatie zijn er legio mogelijkheden. Door de kracht van het materiaal is er veel flexibiliteit. Nieuwe concepten ontwikkelen was nog nooit zo eenvoudig.”

Resultaat van de houten woningen al zichtbaar

In Hengelo heeft Koopmans Bouw recent vier houten woningen opgeleverd die gebouwd zijn volgens het concept HOUTbaar HUIS van TBI WOONlab. Later dit jaar worden er nog negen woningen gerealiseerd in Winterswijk en tien in Groenlo. Alle woningen worden samengesteld uit- en gerealiseerd met de circulaire houten woningmodules van geWOONhout.

Info

Meer weten over geWOONhout en de nieuwe fabriek voor circulaire houten woningen kan hier. Het initiatief is onderdeel van TBI en ontstaan uit een samenwerking tussen Koopmans Bouw en Sustainer homes.

Advertisment ad adsense adlogger