TU Delft tweede in de Solar Decathlon Europe 2019-challenge

Onder de naam MOR (Modular Office Renovation) sleepten studenten van de TU Delft de twee plaats in de wacht tijdens de Solar Decathlon Europe. Nooit eerder haalde de TU zo’n hoge plaats tijdens deze prestigieuze bouwwedstrijd voor universiteiten.

Het concept van MOR is volledig modulair en bedacht vanuit een circulaire gedachte

Maanden zijn studenten van de TU Delft, samen met professionals van onder andere J.P. van Eesteren, bezig geweest met hun inzending voor de Solar Decathlon Europe 2019.

Onder de naam MOR (Modular Office Renovation) hebben de studenten een transformatieconcept bedacht en uitgevoerd om kantoorruimte te renoveren of te transformeren naar duurzame, zelfvoorzienende (starters)woningen.

Dit concept was een sterke concurrent voor het Franse team Inhabit2030 en eindigde nipt op de tweede plek. De nummer 1 behaalde een overall score van 853 punten en team MOR zat daar vlak achter met 851 punten. De nummer 3 volgde op afstand.

Ondersteuning

TBI-onderneming J.P. van Eesteren was al vroeg bij het project betrokken en leverde onder meer praktijkkennis en -inzichten aan de studenten die zelfstandig de module hebben ontwikkeld en gerealiseerd.

Sander Groenenboom, uitvoerder J.P. van Eesteren, vertelt: “Wij hebben het team van MOR gedurende het project op verschillende vlakken ondersteund. Denk daarbij aan het aansturen en management van het totale project, hoe de volgordelijkheid van planning en uitvoering eruit ziet en hoe je kan inspelen op onvoorziene wijzigingen. J.P. van Eesteren heeft veel ervaring met gebouwen slimmer maken en zo hebben we ook onze expertise kunnen delen rondom materiaalkeuzes en praktische uitvoerbaarheid van het ontwerp.”

Het concept van MOR is volledig modulair en bedacht vanuit een circulaire gedachte, wat overeenkomt met de ideeën van Van Eesteren rondom bouwen voor de toekomst.

Starterswoning

Voordat het team afreisde naar de bouwplaats in Hongarije – waar dit jaar de challenge plaatsvond – is er in Nederland gewerkt aan het prototype. “Allereerst is er door de studenten van de TU Delft onderzoek gedaan naar behoeften in de vastgoedmarkt”, aldus Annieke Smith, projectontwikkelaar bij J.P. van Eesteren.

Smith: “Hieruit bleek dat er een tekort aan starterswoningen is en een overschot aan oudere kantoorpanden die bij lange na niet voldoen aan de Label C-eis die per 2023 ingaat. Dat werd het vertrekpunt waaruit MOR is ontstaan. Er is echt goed nagedacht over de oplossing! Het team onderscheidt zich door geen tijdelijke oplossing te presenteren, maar juist een oplossing die toekomstbestendig is en potentie heeft om op brede schaal te worden toegepast. Samen met een aantal partners die ook bij het project zijn betrokken, gaan we nu aan de slag met het uitwerken van een business case. Dat betekent dat MOR echt een vervolg gaat krijgen en dat is een geweldig compliment aan de studenten.”

(Tekst loopt door onder de foto.)

Modulair bouwen

Het onderzoek stond aan de basis van het ontwerp waarbij bouw en techniek in één module werd gecombineerd. In Nederland is vervolgens door de studenten zelf het prototype vanaf de grond af opgebouwd, uit elkaar gehaald en op transport gegaan naar Hongarije.

Op de bouwplaats van de challenge is het prototype weer geassembleerd. Deze werkwijze heeft ook gastland Hongarije erg gecharmeerd: er bestaat een kans dat het prototype blijft staan omdat het MOR-concept ook in Oost-Europa zeer van toepassing is. Hoe dan ook: eind 2019 is op de The Green Village (op de campus van de TU Delft) de inzending sowieso te bekijken.

Solar Decathlon Europe

De Solar Decathlon Europe 2019 (SDE19) is een internationale competitie voor universiteiten van over de hele wereld. De wedstrijd daagt studententeams uit om een volledig functionerend huis te ontwerpen, bouwen en exploiteren dat is ontworpen volgens de hoogste normen van duurzaamheid en circulariteit.

Tijdens de wedstrijd wordt elk huis beoordeeld op tien criteria, waaronder architectuur, engineering & constructie, energie-efficiëntie en economische haalbaarheid. In juli 2019 vond de bouw en jurering van de huizen plaats in Szentendre, Hongarije.

Advertisment ad adsense adlogger