Water halen uit woestijnlucht

Water halen uit woestijnlucht

In het Nederlands paviljoen van de World Expo in Dubai geven designers en kunstenaars een boost aan technische innovaties.

“De installatie van SunGlacier trakteert de bezoekers dagelijks op een regenbui van honderden liters water”

In oktober opent de World Expo in de woestijn van Dubai. Het Nederlandse paviljoen, DutchDubai, belichaamt het door Nederland gekozen thema ‘uniting water, energy and food’ en laat de verbinding zien die ons land weet te leggen tussen duurzame energie, watermanagement, agricultuur en circulariteit.

Designers en kunstenaars leveren hier een belangrijke bijdrage aan. Hun werk herinnert aan de kwetsbaarheid en eindigheid van de wereld. Tegenover het sombere vooruitzicht van de uitputting van bronnen – een zeer actueel thema in het Midden-Oosten – zetten zij concepten en innovaties die de verbeelding en zintuigen prikkelen.

Architectuurgesachiedenis

Wereldtentoonstellingen leveren al anderhalve eeuw een belangrijke bijdrage aan de architectuurgeschiedenis. Enkele bouwwerken bleven bewaard, zoals de Eiffeltoren en het Atomium.

Zo niet het Nederlands paviljoen in Dubai, dat zal na afloop volledig en met een minimale footprint worden afgebroken. De impact zal echter niet minder groot zijn. V8 Architects koos bewust voor een neutrale buitenkant en sobere middelen zoals al in Dubai aanwezig staal.

Alle aandacht van het circa 4.000 m2 tellende bouwwerk gaat naar de binnenruimte. Hier wordt een tijdelijk circulair klimaatsysteem gecreëerd met louter natuurlijk aanwezige hulpbronnen.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Water uit woestijnlucht

Het centerpiece wordt gevormd door SunGlacier. Hiermee claimt kunstenaar en uitvinder Ap Verheggen een wereldprimeur. Via een ingenieuze techniek krijgt hij voor elkaar wat voor onmogelijk werd gehouden: water maken uit de gortdroge woestijnlucht. Zijn installatie trakteert de bezoekers dagelijks op een regenbui van honderden liters water.

Marjan van Aubel Studio, laat kleurrijke zonnepanelen zien. Buro Belén ontwikkelde biologisch afbreekbare gordijnen geïnspireerd op de originele vegetatie in Dubai.

De Wereldtentoonstelling (World Expo) in Dubai vindt plaats van 1 oktober 2021 t/m 31 maart 2022. Het Nederlands paviljoen staat in het Sustainability District en deelt expertise op het gebied van water, energie en voedsel – www.dutchdubai.com

Water halen uit woestijnlucht.

Advertisment ad adsense adlogger