Honderd procent gerecycled asfalt voor deklaag

honderd procent gerecycled asfalt voor deklaag

Voor het eerst is er honderd procent gerecycled asfalt toegepast voor een deklaag van een weg. Deze proef wordt gehouden op een deel van de Oudelandseweg en Lekkerkerkse Kerkweg in Ouderkerk aan de IJssel.

Aan ‘oud’ asfalt dat is gefreesd van een bestaand wegdek wordt een biologisch verjongingsmiddel toegevoegd

Het is een innovatieve proef voor een duurzame toepassing. Hoogheemraad Paul van den Eijnden: “Hergebruik van grondstoffen kost minder energie en leidt tot minder uitstoot van CO2. Dit past volledig in ons doel om duurzamer te werken.”

Het waterschap voert een proef uit waarbij voor het eerst 100% gerecycled asfalt wordt toegepast voor de deklaag van een weg waar ook gemotoriseerd verkeer overheen gaat. Een deel van de Oudelandseweg en Lekkerkerkse Kerkweg, ruim 700 meter, wordt geasfalteerd met dit vernieuwende asfaltmengsel.

Aan ‘oud’ asfalt dat is gefreesd van een bestaand wegdek wordt een volledig biologisch verjongingsmiddel toegevoegd, afkomstig van dennenolie. Hierdoor wordt het ‘oude’ asfalt weer soepel en kan worden hergebruikt. “Dit sluit helemaal aan bij de circulaire gedachte om duurzaam te werken”, aldus Paul van den Eijnden.

HERA-systeem

De werkzaamheden worden uitgevoerd door KWS Infra Rotterdam. Zij zijn ook de producent van het honderd procent gerecycled asfalt. Directeur Jan de Morée: “Anderhalf jaar geleden hebben we de deklaag van een fietspad in Rotterdam geasfalteerd met honderd procent gerecycled asfalt. Voor het eerst passen wij dit nu toe in de deklaag van een weg voor gemotoriseerd verkeer. Het is een gezamenlijk initiatief met het hoogheemraadschap.”

KWS Infra is altijd op zoek naar betere productietechnieken om schoner en energiezuiniger te produceren. Voor de productie van 100% gerecycled asfalt maakt zij gebruik van het speciale HERA-systeem bij de Asfaltcentrale Rotterdam. Hierbij vindt minder CO2 uitstoot plaats, is er minder geuroverlast en de kwaliteit van bitumen in het asfalt blijft behouden.

Levensduur verlengend onderhoud

De proef is onderdeel van het levensduur verlengend onderhoud in Ouderkerk aan den IJssel. De slechte delen van de weg krijgen een nieuwe asfaltdeklaag. De werkzaamheden zijn 1 september afgerond. In de omgeving vinden tot medio december meer wegwerkzaamheden plaats.

Meer informatie HSK

Advertisment ad adsense adlogger