Biodivers dak met waterberging voor De Doelen

Biodivers dak met waterberging voor De Doelen in Rotterdam

Op Congres- en concertgebouw de Doelen wordt het platte dak van ruim 2.500 vierkante meter bedekt met een grote variatie aan groen. Er komt ook een systeem voor waterberging.

“Op het groendak komen verschillende soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters”

Verduurzamen dakenlandschap

De gemeente zet samen met partners een nieuwe stap in de verduurzaming van het Rotterdamse dakenlandschap. Rotterdam heeft ruim 18 vierkante kilometer aan platte daken, vaak ongebruikt. “Het is fantastisch dat we het grote dak van de Doelen beter gaan benutten. Het wordt een groene oase in het centrum. Het dak vangt regenwater op bij hevige buien en draagt bij aan verkoeling als heet is. Daar heeft iedereen profijt van”, zegt wethouder Bas Kurvers van Bouwen en Wonen.

Variatie aan planten op De Doelen

Onder de beplanting wordt een systeem met kratten aangebracht, waarin regenwater wordt opgeslagen. Het water wordt afgevoerd tijdens regenbuien en bij droogte gebruikt om de beplanting op het dak van water te voorzien.

Bijzonder is de grote variatie aan planten. Op het dak komen verschillende soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters. Er komen vijf insectenhotels en de begroeiing trekt bijen, vlinders en vogels aan. Het groen draagt zo bij aan meer biodiversiteit in de stad.

(Lees verder onder de afbeelding.)
Biodivers dak met waterberging voor De Doelen in Rotterdam

Aan Schouwburgpleinzijde komt een houten vlonder van 480 m2 , dat bestemd is voor educatieve en sociale activiteiten. Het dak is niet toegankelijk voor publiek, maar er wordt wel gekeken of er rondleidingen gegeven kunnen worden.

Het ontwerp voor het dak is van Kraaijvanger Architecten. Het beplantingsplan is gemaakt door Deltavormgroep in samenwerking met Cruydt Hoeck. Deze zomer wordt bekend wie de uitvoering gaat doen. Naar verwachting is het dak eind 2021 gereed.

Dakenlandschap

Het duurzame dak op de Doelen is één van de projecten van Life@Urban Roofs, onderdeel van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. Eerder is een natuurdak op woongebouw de Peperklip op Rotterdam Zuid aangelegd en zijn drie groenblauwe daken op de Robert Fruinstraat in Rotterdam West tot stand gekomen.

Het dak op De Doelen draagt bij aan de ambities van het college op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie, het realiseren van meer groen en herstel van biodiversiteit.

Biodivers dak met waterberging voor De Doelen.

Advertisment ad adsense adlogger