Dak zwembad Utrecht wekt warm water en elektriciteit op met daglicht

Dak zwembad Utrecht wekt warm water en elektriciteit op met daglicht

Op het dak en de gevel van het Den Hommel zwembad Utrecht is het innovatieve HONE systeem geplaatst. Hiermee wordt niet alleen elektriciteit opgewekt maar ook het zwembadwater verwarmd. De omvang en de grootte van de installatie (400 m2 paneeloppervlak) is uniek in Nederland.

Zwembad Utrecht verwarmd door nanotechnologie: reductie van 40 ton CO2 uitstoot

Met HONE reduceert de gemeente Utrecht iets van 40 ton aan CO2 uitstoot. De winst van 40 ton CO2 winst staat gelijk aan de CO2 opname van 20.000 bomen. De installatie van dit duurzame opwekkingssysteem op zwembad Den Hommel is een primeur in Nederland.

Daglicht energiebron

Het systeem is uniek omdat het gebruik maakt van daglicht als energiebron. Daglicht is ook aanwezig op het moment dat de zon zich achter de wolken bevindt. Door middel van nanotechnologie weet deze installatie ook op donkere dagen, bij lage lichtintensiteit, hoge temperaturen te realiseren. Daarbij wordt er tevens elektriciteit geproduceerd op dezelfde vierkante meters paneel oppervlakte.

Dak én gevel

De dakconstructie van het zwembad heeft boven de zwembaden onvoldoende overcapaciteit om het systeem te dragen, daarom zijn de panelen mede aan de gevels bevestigd. Optimaal gebruik van de mogelijkheden mede door inventief naar het gebouw te kijken, heeft deze grote installatie mogelijk gemaakt.

Duurzaamheidsmaatregelen

Utrecht heeft de ambitie om klimaatneutraal te zijn in 2030: deze installatie en de diverse aanvullende duurzaamheidsmaatregelen die de gemeente heeft getroffen voor de Utrechtse zwembaden, dragen bij aan deze ambitie. De afgelopen jaren zijn er in alle Utrechtse zwembaden duurzaamheidsmaatregelen getroffen, die een besparingspotentieel hebben van meer dan 700 ton CO2 uitstoot per jaar. Dit staat gelijk aan de CO2 opname van 350.000 bomen.

Advertisment ad adsense adlogger