Dakaward en Dakenman van het jaar

Tijdens een feestelijke avond, georganiseerd door dakenvakblad Roofs, zijn afgelopen vrijdag het Dak van het jaar 2016 en de Dakenman van het jaar 2016 bekend gemaakt. Rob Bootsman, directeur van Boko en winnaar van de Dakaward in 2015, gaf in zijn speech duidelijk aan dat het winnen van een Dakaward een belangrijk kwaliteitsgevoel voor de gehele branche oplevert.

Dakaward: “Voor de branche een extra stimulering om meer speciale daken te realiseren”

Stil

Chris Appels en Rob Bootsman stonden beide ook stil bij het overlijden van Albert van den Hout, waarbij Rob een beroep deed op de organisatie om aan de Dakaward in de toekomst ook de naam van Albert te verbinden.

Een professionele jury maakte eerder de avond de vier grote kanshebbers bekend die van de elf genomineerde prominente daken overbleven voor het winnen van de Dakaward 2016, te weten:

Fietsdak

Het fietsdak over het dak van de school te Oog in Al te Utrecht. Met op het dak een permacultuur dakmoestuin voor de scholieren, een PV energiedak en de openbare dakfietsroute naar de nieuwe Dafne Schippersbrug.
Dit dak werd gerealiseerd in samenwerking met partners van Leven op Daken (Mastum daksystemen en van der Tol Hoveniers) voor Klaassen Groep. Architect: Next architecten, Rudy Uytenhaak en B+B landschapsarchitecten.

Dakaward en Dakenman

Zorgplein

Ook de groen-blauw en gele waterdaken op het Zorgplein in Brunssum, om afvoer van regenwater ter plaatse gecontroleerd af te voeren in combinatie met begroeiing, water en energie behoorden tot genomineerden. Toegepaste noviteiten daarbij zijn de PV energiedaken. Begroeide daken zijn toegepast o.a. in verband met de windbelasting op deze 18 verschillende daken. Het groen loopt ook onder de PV zonne-energie door, waardooer er extra koeling optreed en daardoor extra rendement door de installatie wordt gerealiseerd.

Het werk is gerealiseerd door Jonkers Hoveniers (Optigroen systemen) en NDA partner Verkoelen dakspecialisten, in opdracht van aannemingsbedrijf Jongen Landgraaf en Compaan Projecten. Architect is hier de AMA Group uit Maastricht.

Dakaward en Dakenman

Theater

Het derde dak, het theaterdak bij de entree van het nieuwe dierenpark Emmen heeft een spectaculaire vormgeving die volledig voorzien is van een begroeid dak. Onder hellingshoeken tussen de 50 tot bijna 90 graden is het totale dakbedekkingssysteem aangebracht samen met een sedumdak.
De materialen werden op een veilige wijze aangebracht, waarbij gebruik gemaakt werd van abseil technieken. Dit maakt het werk extra bijzonder.
Medewerkers van Serco Dakspecialisten (isolatie en dakbedekking) en Koninklijke Ginkel Groep (beiden in opdracht van Dura Vermeer) hebben in een abseilharnas aan een rail van 35 meter gehangen. De rail is op het hoogste punt van het dak, door Eurosafe Solutions, aangebracht. Van den Berg groep was de architect in samenwerking met Henning Larsen Architects uit Denemarken.

Dakaward en Dakenman

Museum Voorlinden

De vierde en tevens dé uiteindelijke winnaar van de Dakaward was het dak van het nieuwe museum Voorlinden in Wassenaar.
Dit speciale dak bestaat uit een drielaags systeem van een glazen dak met daarboven 115.000 elliptische cilinders, die dienen voor het op een natuurlijke manier verlichten van de getoonde kunst in het museum gedurende de dag. Onder het glasdak zijn Velums (zonneschermen) aangebracht waarmee het licht wordt gefilterd en diffuus daglicht ontstaat.
Door de speciale daglicht inval wordt de privé kunstverzameling van Joop van Caldenborgh (oprichter chemieconcern Caldic) optimaal beschermd tegen het zonlicht en toch fraai verlicht.
De constructie is van VDL Industrial Modules bv uit Helmond en is ontwikkeld en gemonteerd in opdracht van Cordeel Nederland. Het dak zelf is vervaardigd uit staal en aluminium. Onder de buizen is met behulp van isolerend glas een glazen zadeldak aangebracht. Pieters Bouwtechniek ontwierp ten behoeve van het glasdak en de glasgevels een kolommenstructuur, ingeklemd in de onderliggende kelder en fundering.
Trots presenteerde Dirk Jan Postel van Kraaijvanger Architects uit Rotterdam zijn ontwerp en nam het volledige team de Dakaward 2016 in ontvangst.

Dakenman van het jaar en nieuwe directeur NDA

Voorafgaand aan de Dakaward werd ook de Dakenman van het jaar 2016 bekend gemaakt. Deze publieksprijs werd op de avond zelf uitgereikt aan Erik Steegman, oud-directeur van Leven op Daken.

Hij ontving de prijs onder andere voor zijn inzet in 2016 voor de Green Deal Groene Daken Deze 200-ste Green Deal is eind 2015 getekend met 27 partijen waaronder gemeenten, provincies en koepelorganisaties samen met het bedrijfsleven en het ministerie EZ en IenM.

Dakaward en Dakenman

Hij gaf in zijn bedankspeech aan dat “hij de hoop en verwachting heeft dat daken niet meer standaard van grind worden voorzien, maar dat iedereen die het dak moet inrichten vanuit ontwerp, gebruik, eigendom of, renovatie, eerst een groen blauw gebruiksdak overweegt toe te passen, om zo tot versnelde verbetering van stedelijke biodiversiteit te komen.”
Ook hij zag de betrekkelijkheid van de aan hem uitgereikte prijs, nu de dakenman van aller tijden zo gemist zal worden. Hij droeg zijn prijs op aan de op maandag 20 maart overleden Albert van den Hout.

Erik Steegman gaf verder aan dat hij “in zijn nieuwe job voor een ‘groener’ NDA (Nederlandse Dakdekkers Associatie) zal gaan.”
Hij start per 1 mei aanstaande als directeur van NDA, waaronder ook de organisatie Dakbehoud valt en geeft daarnaast sturing aan de verdere uitbouw van inkooporganisatie Coninko.

Advertisment ad adsense adlogger