Gevelbekleding van plantaardig materiaal

Gevelbekleding van plantaardig materiaal

Van laagwaardige plantenresten naar hoogwaardige bouwmaterialen: in Noord-Brabant wordt hard gewerkt aan de realisatie van gevelbekleding van plantaardig materiaal. Producent Nova Lignum ontving van de provincie de titel ‘Groen bedrijf van de maand’ voor de productie van plantaardige gevelbekleding, genaamd Ceranex. Het materiaal is brandveilig, onderhoudsarm en heeft een lange levensduur, aldus de provincie.

Gedeputeerde Johan van den Hout (Natuur, Water en Milieu) van de provincie Noord-Brabant overhandigde de oorkonde in Dinteloord aan de directeuren Wilfried Martens en Johan Groenewegen.

Businessplan

6 jaar geleden zocht Martens vanuit zijn rol bij auberginekwekerij Greenbrothers een oplossing voor de plantenresten uit de kassen. Hij ontdekte een technologie om van laagwaardige plantenresten, hoogwaardige bouwmaterialen te maken. Dat leidde tot een langdurig traject om samples te maken, marktonderzoek te doen en uiteindelijk een businessplan te schrijven. In 2014 was de financiering rond voor de bouw van een productiehal in Dinteloord. Toen die vorig jaar klaar was, konden Johan en Wilfried starten met het testen van de productielijn. Ondertussen zijn ze samen met een team van 5 medewerkers dagelijks bezig om tot een goed product te komen.

Commerciële productie

Nova Lignum staat aan de vooravond van commerciële productie van de gevelbekleding van plantaardig materiaal. Martens: ‘Onze technologie is gebaseerd op Moeder Natuur. Zoek maar eens op internet naar ‘versteend hout’, dan zie je complete bomen die in het verleden versteend zijn doordat de houtvezels met de juiste stoffen in contact kwamen. Wij bootsen dat proces na. Onze gevelbekleding bestaat voor 90% uit plantaardige vezels. Tijdens het productieproces ontstaat een vezelversterkt keramiek. Dit rolt in de vorm van panelen van de lijn. De gevelbekleding komt binnenkort op de markt onder de naam Ceranex. Het zijn panelen die toegepast kunnen worden op geventileerde gevels, maar bijvoorbeeld ook als dak-overstekken.

Advertisment ad adsense adlogger