Keramisch afgewerkte gevels voor prefabwoning

Keramisch afgewerkte gevels voor prefabwoning

Het Belgische baksteenbedrijf Vandersanden en de Nederlandse producent van prefab casco’s IIBO gaan samenwerken om keramisch afgewerkte gevels toe te voegen aan de geautomatiseerde productielijn van IIBO.

Het met slimme software aangestuurde systeem kan elk willekeurig steenverband leggen

Het project gaat gepaard met een uitbreiding van de fabriekshal voor de plaatsing van een volautomatische steenstrippenrobot, het RoboBrick systeem van Vandersanden. Beide bedrijven hebben in elkaar een partner gevonden met een gedeelde missie: innovatieve en duurzame bouwoplossingen leveren zonder uitputting van de aarde.

Houtskelet

In Heerenveen is er hard gewerkt aan de uitbreiding van de tot voor kort 250 meter lange fabriekshal van IIBO Hier worden prefabwoningen en gevelelementen op houtskeletbasis gemaakt. Na uitbreiding van de hal, met zo’n 65 meter, wordt nu het laatste onderdeel van de robotstraat geïnstalleerd: het RoboBrick systeem van Vandersanden.

Het RoboBrick systeem verlijmt steenstrips op volledig geautomatiseerde wijze en in een geconditioneerde ruimte op de prefab houten casco’s van IIBO. Vandersanden installeerde het systeem al voor betonnen casco’s, maar zet nu een eerste stap naar de toevoeging van keramisch afgewerkte gevels aan houten casco’s. De samenwerking tussen beide bedrijven is een voorbeeld van een extreem duurzame bouwoplossing met beperkte energie-uitstoot en zonder uitputting van de aarde.

Vijfhonderd woningen

RoboBrick werd op maat gemaakt voor IIBO en sluit naadloos aan op de bestaande productielijn. Het door slimme software aangestuurde systeem kan elk willekeurig steenverband leggen, ook met verschillende diktes en verschillende ondergronden.

De software zorgt ervoor dat de juiste strip steeds op volledig geautomatiseerde wijze op de juiste plek verlijmd wordt. Hierdoor kunnen er 1.500 steenstrips per uur verlijmd worden, wat vijftien keer sneller is dan het handmatig beplakken van de gevels. Dankzij de toevoeging van het RoboBrick systeem aan de productielijn kunnen er vijfhonderd woningen per jaar realiseren.

(Lees verder onder de foto.)

Tag

Na de installatie van RoboBrick volgt een grondige testfase waarin alle mogelijke toepassingen getoetst en geoptimaliseerd worden. Tijdens dit proces meet en controleert Vandersanden ook alle kritische productie- en meetdata via tal van sensoren en een controle pc (ook wel Warranty Hub genoemd).

In elk prefab element is een tag ingebouwd waarmee de productie van het paneel tot op de bouw te volgen is.

Siermetselwerk

Het RoboBrick systeem is nog echt een noviteit binnen de bouwwereld. In combinatie met de biobased en circulaire grondstoffen die gebruikt worden is de Heerenveense fabriek uniek in zijn soort.

Arie Slingerland, directeur van IIBO: “Wanneer architecten en projectontwikkelaars weten wat er allemaal mogelijk is binnen onze productiecapaciteit, gaat er als het goed is een wereld voor ze open. Speciale verbanden leggen en siermetselwerk is een echt ambacht geworden, en vaklieden hiervoor zijn erg lastig te vinden. Door het RoboBrick systeem kan er weer meer creativiteit in de ontwerpen aangebracht worden.”

Lees ook: Energiezuinige baksteenovern in Tolkamer

Keramisch afgewerkte gevels voor prefabwoning.

Advertisment ad adsense adlogger