Stroomopwekkend raam toegepast in twee projecten

Stroomopwekkend raam toegepast in twee projecten

Het stroomopwekkend raam van Physee is geplaatst bij de Rabobank in Eindhoven. Binnenkort wordt de PowerWindow toegepast in het nieuwe hoofdkantoor van de Goede Doelen Loterij in Amsterdam.

Met het stroomopwekkend raam kun je smartphones, tablets en laptops opladen

De Delfste start-up PHYSEE is erin geslaagd om stroomopwekkende ramen te installeren in een commercieel vastgoedproject. De oplevering van PowerWindows in het nieuwe kantoor van Rabobank Eindhoven heeft inmiddels plaatsgevonden.

Over een maand worden de stroomopwekkende ramen  geplaatst in de gevel van het te renoveren duurzame kantoor van de Goede Doelen Loterijen (Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij) in Amsterdam-Zuid.  Volgend jaar volgt woontoren Overhoeks aan het IJ  in Amsterdam-Noord met 1800m2 energie opwekkende ramen.

Energiezuinig

Pieter Ketting, programmadirecteur huisvesting  Rabobank: “Deze PowerWindow-pilot is een goed voorbeeld hoe Rabobank met klanten en partners verduurzaming wil stimuleren. Als deze pilot slaagt zien we een belangrijke bijdrage voor PowerWindows in het energiezuiniger maken van commercieel vastgoed.”

Terugleveren

Stroomopwekkende ramen voor Amsterdam-Zuid en Noord Het eerst volgende project is het nieuwe hoofdkantoor van de Goede Doelen Loterijen in de Beethovenstraat in Amsterdam. Na een duurzame renovatie zullen hier medio 2018 werkplekken zijn voor zo’n zeshonderd mensen.

Deze werknemers zullen smartphones, tablets en laptops kunnen opladen met de groene stroom van de PowerWindows. Het overschot aan energie wordt aan het net geleverd.

Conservatieve industrie

Nadat PHYSEE in 2016 de hoofdprijs van 500.000 euro won in de Postcode Lottery Green Challenge, is het daadwerkelijk toepassen van deze uitvinding de volgende stap van onschatbare waarde voor het jonge bedrijf dat zo de Amsterdamse vastgoedmarkt betreedt.

Ferdinand Grapperhaus, CEO van PHYSEE: “Ik ben bijzonder trots op het feit dat we erin geslaagd zijn in een conservatieve industrie zo’n duurzame innovatie te ontwikkelen en te plaatsen. Een praktische instelling en vrije geest konden hier samengaan door doorzettingsvermogen van alle betrokken partijen.”

Opladen in appartement

143 Amsterdamse appartement eigenaren wekken straks stroom op met ramen. Zo is voor 2018 reeds een contract getekend met projectontwikkelaar VORM om in Amsterdam aan het IJ 1800 vierkante meter aan stroomopwekkend glas toe te passen. De nieuwe eigenaren van 143 luxe appartementen in woontoren Overhoeks zullen straks de mogelijkheid hebben om elektronische apparaten op te laden aan het zelfde glas als waar door men van het uitzicht geniet.

Foto: Jasper Juinen

Advertisment ad adsense adlogger