Paleis Soestdijk platform voor innoverend Nederland

Paleis-Soestdijk-Platform-voor-Innoverend-Nederland

Minister Plasterk heeft bekend gemaakt dat het landgoed Soestdijk wordt verkocht aan MeyerBergman Erfgoed Groep. Voor mededinger Eden Soestdijk een bittere pil.

Soestdijk wordt een visitekaartje voor Nederlandse bedrijven, wetenschappelijke instituten en kennisorganisaties

Eden Soestdijk had een maatschappelijk verantwoorde ontwikkeling van het paleis voor ogen. Ondanks dat de keuze van het Rijksvastgoedbedrijf niet op hen is gevallen, zetten zij hun initiatief toch door. “Door de brede steun in de samenleving weten wij dat ons project beantwoordt aan een grote behoefte in Nederland om bewuster met onze aarde om te gaan”, aldus Anton Valk, voorzitter van Stichting Eden Soestdijk.

De Stichting zou Nederland en de regio op de kaart hebben gezet op het gebied van duurzaamheid, educatie en inclusie. De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en wat deze betekenen voor onze aarde en haar bewoners zouden daarin centraal hebben gestaan.

Valk: “Het is teleurstellend dat de maatschappelijke meerwaarde – zoals honderden stageplaatsen, educatieprogramma’s en leer-werktrajecten – en economische spin-off niet is meegenomen in de keuze van de Staat.”

And the winner is…

Het winnend plan Made By Holland ontwikkelt Soestdijk tot een platform en etalage van innoverend en ondernemend Nederland. Op het landgoed presenteren straks Nederlandse bedrijven, wetenschappelijke instituten en kennisorganisaties zich aan elkaar en aan alle Nederlanders. Nieuwe initiatieven krijgen hier een plek. Ze worden daarmee toegankelijk gemaakt voor een breed publiek, zakelijke doelgroepen, voor investeerders in jong talent en voor buitenlandse handelspartners.

Er is ook ruimte voor een hotel en 65 woningen. In de vleugels van het paleis kunnen bedrijven en kennisorganisaties ruimte huren voor presentaties. Op verschillende plekken op het landgoed komen restaurants en slaapverblijven. Voor de woningen moet er nog een vergunningen worden aangevraagd en een bestemmingsplan worden gemaakt. Hierna is goedkeuring van de gemeenteraad van Baarn nodig.

Het winnend plan van Made By Holland is ontwikkeld door MeyerBergman Erfgoed Groep. Maya Meijer-Bergmans: “De herontwikkeling van Soestdijk is een complexe opgave. We durven dit aan omdat we de expertise in eigen huis hebben om deze uitgaging tot een succes te maken. We weten waar we aan beginnen, immers met bijvoorbeeld de Westergasfabriek hebben we bewezen een gebouwencomplex zorgvuldig te restaureren en te renoveren.”

Het consortium Made By Holland bestaat uit Meyer Bergman Investments, Beheer- en Exploitatiemaatschappij Westergasfabriek, adviesbureau Hylkema Consultants en Leeuwenpoort Ontwikkeling.

Voor de prijs van…

Made by Holland heeft met het bod van 1,7 miljoen euro Eden Soestdijk en Buitenplaats Soestdijk achter zich gelaten. Alle drie de initiatieven voldeden aan de kwalitatieve en duurzame criteria voor de toekomst van paleis Soestdijk.

Advertisment ad adsense adlogger