4.500 zonnepanelen op dak TU Delft

1,2 megawatt zonne-energie op dak TU Delft

Deze week is er begonnen met de aanleg van 4.500 zonnepanelen op de daken van verschillende gebouwen van de TU Delft. De technische universiteit wil de komende jaren inzetten op verduurzaming van de campus en noemt het aanbrengen van de zonnepanelen een ‘groot begin van de TU Delft Campus als duurzame proeftuin’.

De 4.500 zonnepanelen zorgen voor 1,2 megawatt aan zonne-energie op jaarbasis. Daarmee kan een deel van de van de universiteit van energie worden voorzien. Cofely is verantwoordelijk voor de uitvoering en het onderhoud van het project. Naar verwachting zijn alle zonnepanelen in september geïnstalleerd.

SDE+

De TU verwierf in juni een SDE+ subsidie voor de aanleg van de zonnepanelen op in totaal 14 verschillende gebouwen van de TU Delft. De universiteit wil in 2020 een kwart van haar energievraag zelf duurzaam opwekken, 40% energie bespaard hebben en haar CO2 emissies met de helft terug en haar eigen CO2 emissies met de helft terug brengen. Later dit jaar komen er naar verwachting nog meer zonnepanelen op de daken van de studentenflats. Het is de bedoeling dat medewerkers van de universiteit hierin kunnen investeren.

Proeftuin

Een deel van de nieuwe zonnepanelen zal worden gebruikt als proeftuin voor onderzoek en onderwijs. In de onderzoeksgroep Photovoltaic Materials and Devices wordt aan de TU onderzoek gedaan naar het verhogen van het rendement van zonnecellen en PV systemen. Daarnaast werken de onderzoekers aan verschillende toepassingen van zonne-energie. De universiteit werkt samen met de gemeente en met energiebedrijf Qurrent onder de naam Delft Solar City. Dit platform biedt inwoners en ondernemers in Delft de mogelijkheid aan de slag te gaan met zonne-energie. Delft heeft de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn.

Advertisment ad adsense adlogger