Interactief lichtproject in Leeuwarden

Interactief lichtproject in Leeuwarden

Een bijzonder interactief lichtproject in Leeuwarden. Een app maakt het bewoners en toeristen mogelijk via hun telefoon de belichting van monumentale gevels te beïnvloeden. Vorige week werd het interactieve lichtplan geïntroduceerd door Stichting Lichtstad Leeuwarden. Er werd bij twee panden gedemonstreerd hoe het werkt.

De burger die het licht van een pand wil beïnvloeden dient voor het pand te gaan staan. Vervolgens kan hij of zij via een app het gebouw tijdelijk extra laten oplichten, of details extra uitlichten. Daarnaast geeft de app informatie over het gebouw en de stad.

Lichtvormgevers

Het gaat om de belichting van de gevels van 24 monumentale panden in het winkelgebied in de binnenstad van Leeuwarden. Het project is een samenwerking tussen Stichting Lichtstad Leeuwarden en bureau Lichtvormgevers. Dit bureau heeft gebruik gemaakt van speciale led-verlichting met een eigen optiek, om lichtvervuiling te reduceren. Middels een reflector wordt het licht naar boven gekaatst, wat ervoor zorgt dat mensen die naar het gebouw kijken niet verblindt worden. Daarnaast zorgt de techniek ervoor dat het licht uniform over de gevel valt en zo de gevel in zijn geheel natuurgetrouw weergeeft.

Samenwerking

De volledige financiering van het plan is nog niet rond. De Stichting hoopt nog op een bijdrage van de gemeente en richt zich op ondernemers in de binnenstad. Ook wordt gezocht naar samenwerking met de Hogeschool Leeuwarden en kennisinstituten. Een verdere ontwikkeling van nieuwe verlichtingstechnieken kan bijdragen aan de veiligheid en presentatie van de stad Leeuwarden. Momenteel zijn enkel de eerste twee panden via de app te beïnvloeden. De initiatiefnemers benadrukken dat Leeuwarden een groot aantal monumenten kent. Wat hen betreft hoeft het project zich dan ook niet tot de 24 monumenten te beperken.

Op onderstaand filmpje is te zien hoe de verlichting van de eerste twee deelnemende panden middels de app geregeld wordt.

Advertisment ad adsense adlogger