Aardgasvrije wijk in het Westland

Aardgasvrije wijk in het Westland

In het Westland wordt gewerkt aan de eerste aardgasvrije woonwijk. Er komen vijfduizend nieuwbouwwoningen die worden aangesloten op een warmtenet en deels op een warmtepomp.

Heet water wordt twee tot drie kilometer diep opgepompt uit diepere grondlagen

Het Nieuwe Westland (ONW) is de eerste partij die in de nieuwbouwwijk Rijnvaart met de ontwikkelaars is overeengekomen om aardgasvrij te bouwen. Van de vijf ontwikkelaars sluiten vier ontwikkelaars de woningen aan op het aan te leggen warmtenet, één ontwikkelaar voorziet de woningen van een warmtepomp.

Intentieovereenkomst

Eind 2017 zette gemeente Westland samen met gebiedsontwikkelaar BPD, ontwikkelbedrijven OBWZ en ONW de eerste stap naar aardgasvrij bouwen in het Westland.

De partijen ondertekenden een intentieovereenkomst die de wens bekrachtigt om circa vijfduizend nieuwbouwwoningen te voorzien van duurzame, lokaal gewonnen aardwarmte.

Daarnaast ondertekende de gemeente Westland begin 2017, samen met o.a. 29 gemeenten en andere organisaties de Green Deal met toenmalige minister Henk Kamp. Met de ondertekening van de Green Deal werd een eerste concrete stap gezet in de uitwerking van de Energieagenda waarin het kabinet de route schetst naar een CO2-arme samenleving in 2050.

Aardgas afbouwen

De toepassing van aardwarmte levert een aanzienlijke bijdrage aan de transitie naar een Nederland waarin we het gebruik van aardgas steeds meer afbouwen.

De duurzame warmte wordt lokaal gewonnen. Heet water wordt opgepompt uit diepere grondlagen. Dit gebeurt zo’n 2 tot 3 kilometer onder de grond. Na gebruik komt het afgekoelde water weer terug de aarde in zodat deze weer kan worden verwarmd.

Ecologische zone
Rijnvaart maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling Waelpark en is na Dijckerwaal en de Vlindertuin het derde deelplan dat in ontwikkeling gaat. Het plan biedt ruimte aan maximaal 325 woningen met een groene en waterrijke zone door de woonwijk.

Deze groene, ecologische zone is rijk aan water en natuur en is straks de verbindende factor tussen de diverse buurten waarin een grote diversiteit aan architectuur én woningaanbod te vinden is. Rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen, maar ook appartementen in zowel koop als sociale huur vormen straks het nieuwe woongebied Rijnvaart.

Advertisment ad adsense adlogger