Nul-op-de-meter appartementen met vijf woonlagen

Nul-op-de-meter met vijf woonlagen

Woonstichting ‘thuis en BAM Wonen hebben 48 appartementen opgeleverd. Het zijn de eerste nul-op-de-meter-appartementencomplexen met vijf woonlagen in Nederland.

Zeven bewoners zijn voor een Nul-op-de-meter appartement geselecteerd via een bijzondere toewijzingsprocedure

Ketenpartners Woonstichting ’thuis, NB Architecten en BAM Wonen ontwikkelden samen deze sociale NOM-huurwoningen. De gebouwen voorzien zichzelf in alle energie die nodig is.

Nul-op-de-meter dankzij

Om voldoende energie op te wekken voor alle bewoners zijn niet alleen zonnepanelen op het dak geplaatst maar ook tegen de, speciaal hiervoor ontworpen, gevels. De combinatie met de WKO installatie maakt gasloos bouwen mogelijk en draagt bij aan de CO2 doelstellingen voor 2050.

Frans Fonteijn, directeur Zuid bij BAM Wonen, licht toe: “Het project alleen is niet uniek, maar vooral ook het proces en de samenwerking maakt dit project bijzonder. Drie duurzaamheids-koplopers die hun krachten bundelen, met een gemeenschappelijk doel. De appartementen die er nu staan daar zijn wij erg trots op. De Willem en de Zwijger de ‘Tesla onder het wonen’. Dit vraagt om meer.”

Gasloos

’thuis, BAM Wonen en NB architecten zijn er trots op dat ze met deze appartementen een bijdrage leveren aan een leefbare en groene wereld. De appartementen zijn gasloos en zijn voorzien van een warmte- en koude opslag (WKO).

De installaties zijn anders dan anders en vraagt om een andere manier van wonen. Verwarmen, koelen en koken gebeurt voortaan elektrisch. Alle benodigde energie wordt opgewekt door zonnepanelen. Bewoners krijgen van ’thuis uitleg over hoe zij om moeten gaan met deze installaties en stuurt indien nodig bij aan de hand van de monitoring van de prestaties van de woning, gefaciliteerd door BAM Wonen.

Duurzame bewonersselectie

Veel huurders hebben een appartement gekregen via een standaard verhuurprocedure. Zeven bewoners zijn geselecteerd via een bijzondere toewijzingsprocedure. Zij zijn geselecteerd vanwege hun ‘groene’ hart.

Arjan Vogels, die vandaag zijn sleutel ontvangt, is één van deze huurders en gaat de andere bewoners ook enthousiasmeren: “Ik ben opgegroeid in het buitengebied en geniet graag van de natuur. Daarom vind ik het belangrijk om duurzaam met de natuur om te gaan. Het wonen in dit appartement past helemaal bij mij. Ik ben superblij met het appartement. Ik wil graag duurzaam leven en maak ook graag anderen hier enthousiast voor.”

Advertisment ad adsense adlogger