‘Twee miljoen huizen in 2030 aardgasloos’

Een gasloze toekomst prima, maar wie betaalt dat?

Op de schouders van Diederik Samsom rust de schone taak om ervoor te zorgen dat in 2030 twee miljoen Nederlandse huizen aardgasloos zijn.

Aardgas heeft geen toekomst

In Trouw bevestigt Samson dat hij aan de slag gaat als groene adviseur en commissaris bij het staatsenergiebedrijf EBN en daarnaast als onderhandelaar voor het Nederlandse klimaatakkoord. Samsom werd vorige maand door VVD-minister Eric Wiebes (economische zaken en klimaat) gevraagd als onderhandelaar.

Aardgasloos

Nederland moet overstappen op andere energie, weet Samson. “Dat moet gebeuren in de vorm van opgepompte warmte uit de aardbodem, op groene stroom. Iedereen weet dat aardgas, een bron van CO2-uitstoot wegens klimaatverandering, geen toekomst heeft.”

De gevolgen door de Groningse aardbevingen geven volgens Samsom ‘extra urgentie’ bij het afscheid nemen van aardgas.

Wat zijn de beste renovaties en transformaties van 2017?

Regeerakkoord

In het regeerakkoord is opgenomen dat er 50.000 gasloze nieuwbouwhuizen moeten worden gebouwd. De doelstelling is om in 2030 49 procent minder CO₂ uit te stoten.

Aan het einde van de kabinetsperiode moeten de doelen zijn gehaald. Mocht dat niet lukken dan moeten de woningen zodanig energiezuinig worden gemaakt dat ze op korte termijn alsnog gasloos kunnen worden gemaakt. Jaarlijks moeten er 200.000 huizen van het gas af. Met dit tempo is in 2050 de hele voorraad van 6 miljoen woningen verduurzaamd.

Advertisment ad adsense adlogger