Duurzame oplossingen voor vervuilde bagger

PFAS - BlueCity Circular Challenge, duurzame oplossingen voor vervuilde bagger bedenken

Van reststroom naar waardevol product, ook waterschap Hollandse Delta gaat de uitdaging aan. Komende maand doet het waterschap mee aan de BlueCity Circular Challenge. Hoe kun je duurzaam omgaan met door PFAS vervuilde bagger?

BlueCity Circular: “Circulaire oplossingen voor vervuilde bagger bedenken en het PFAS probleem bij de bron aanpakken”

Samen met een team van jonge professionals krijgen ze hiervoor zes weken de tijd om een schaalbaar product te ontwikkelen uit deze afvalstroom.

PFAS bagger

PFAS vind je in veel producten en kunnen een negatief effect hebben op milieu en gezondheid. Helaas zijn PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) ook terechtgekomen in de bodem, bagger en oppervlaktewater.

“We dragen al actief bij aan het realiseren van een circulaire economie. Denk bijvoorbeeld aan: door bagger zoveel mogelijk lokaal toe te passen. Maar ook het PFAS probleem willen we bij de bron aanpakken. Daarom doen wij mee aan de Circular Challenge!”, aldus Laura Everdij, projectmanager bij het waterschap.

Denktank

Het waterschap gaat de uitdaging aan met een klein, multidisciplinair team van jonge professionals en onder begeleiding van circulaire pioneers uit het netwerk van BlueCity. Na zes weken presenteren zij dan hun innovaties die, naar verwachting, per direct bijdragen aan de versnelling van de circulaire economie.

BlueCity Circular Challenge

Aan het begin van de keten raken onze grondstoffen op en aan het eind van de keten ontstaan afvalproblemen. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om de beschikbare grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

De Circular Challenge biedt organisaties en bedrijven de kans om kennis te maken met de circulaire economie door anderhalve maand een schaalbaar product te ontwikkelen uit een eigen reststroom. Onder begeleiding van pioniers op het gebied van duurzaam ondernemen, design thinkers en financieel experts, ontwikkelt een klein team van studenten en young professionals een business case en een tastbaar prototype.

Deelnemers staan daarmee aan de wieg van kansrijke (corporate) startups en veelbelovende innovaties.

BlueCity Circular Challenge, duurzame oplossingen voor vervuilde bagger bedenken.

Advertisment ad adsense adlogger