Bouw Utrechtse biomassacentrale start in mei

Bouw Utrechtse biomassacentrale start in mei

Energiemaatschappij Eneco start in mei met de bouw van de aangekondigde biomassacentrale op industrieterrein Lage Weide in Utrecht. De biomassacentrale gaat biologisch materiaal stoken, zoals hout, om energie op te wekken.

Discussie

Onlangs ontstond in de Tweede Kamer discussie over de milieuvriendelijkheid van dergelijke biomassacentrales. Zo bestaat het gevaar dat bossen speciaal worden gekapt voor de Nederlandse energiebehoefte. Ook zou biomassa steeds duurder worden, terwijl de prijs van zon- en windenergie juist daalt.

Volgens Eneco gelden deze bezwaren niet voor de nieuw te bouwen Utrechtse biomassacentrale. Die gaat draaien op snoeiafval. De centrale moet vanaf eind 2018 warmte gaan leveren aan 22.000 huishoudens in Nieuwegein en Utrecht. Dat zou veel aardgas besparen en scheelt volgens de voorstanders 41.000 ton CO2-uitstoot per jaar.

In werking

De nieuwe centrale komt te staan naast de huidige energiecentrale. De centrale, moet in 2018 in werking zijn en wordt de helft zo klein als de in eerste instantie geplande biomassa energiecentrale. De grootste zelfstandige biomassa-centrale van Nederland staat in het havengebied van Delfzijl.

Doel

In een biomassacentrale wordt elektrische stroom uit vaste, vloeibare of gasvormige biomassa geproduceerd. Als biomassa bestempelt men stoffen die, zoals bijvoorbeeld hout, een organische oorsprong hebben. De centrale in Utrecht gaat geen elektriciteit produceren, maar alleen warmte voor de stadsverwarming in Utrecht.

Advertisment ad adsense adlogger