Eerste hr-ketel op waterstof

Eerste hr-ketel op waterstof

In Rozenburg is een pilot gestart waarbij een met waterstof gestookte hr-ketel van Remeha een appartementencomplex duurzaam zal verwarmen.

Op locatie wordt de waterstof gemaakt

Het project in Rozenburg beslaat de gehele waterstofketen; van duurzame opwekking, transport, de efficiënte omzetting van pure waterstof, tot het schoon verwarmen van de woningen via een waterstofketel waarbij geen CO₂ vrijkomt.

Na de eerste pilot in Nederland volgt later dit jaar een grootschalige praktijkproef in Groot-Brittannië. Nieuwe mogelijkheden voor projecten in andere Europese landen worden inmiddels onderzocht als onderdeel van de brede, pan-Europese ontwikkeling van deze technologie.

Ressort Wonen

Direct naast het appartementencomplex van Ressort Wonen in Rozenburg, onderdeel van de gemeente Rotterdam, ligt de proeftuin Power-to-Gas (P2G). Diverse partners binnen deze pilot werken al geruime tijd aan deze nieuwe technologie.

De komende jaren willen zij schoon opgewekte elektriciteit op grotere schaal omzetten in duurzame waterstof. Samen met onder andere netbeheerder Stedin en Woningstichting Ressort Wonen wil Remeha meer kennis opbouwen om de energietransitie met behulp van waterstof vooruit te helpen.

Lokale opwekking

De elektriciteit waarmee op locatie de waterstof wordt gemaakt, komt van een nabijgelegen windmolen. Via een normale gasleiding wordt de honderd procent duurzame gasvervanger getransporteerd naar het nabijgelegen ketelhuis van het appartementencomplex. Daar wordt het in de waterstofketel verbrandt, om vervolgens de woningen te kunnen verwarmen.

Advertisment ad adsense adlogger