Grootste mobiele telescoopkraan ter wereld

Grootste mobiele telescoopkraan ter wereld in Amsterdam

In de bouwput op de Amsterdamse Zuidas, bij project 2Amsterdam, verrees onlangs een torenkraan van 100 meter hoog. Deze werd opgebouwd met behulp van een bijzondere mobiele hulpkraan: een 1.200 tons mobiele telescoopkraan.

1.200 tons mobiele kraan bouwt 100 meter hoge torenkraan bij project 2Amsterdam

Project

J.P. van Eesteren renoveert daar in opdracht van Commerz Real en Provast. Twee kantoortorens, bij project 2Amsterdam, langs de Zuidas, worden getransformeerd tot moderne kantoorruimtes en een hotel. In totaal omvat het project circa 40.000 m² verdeeld over 19 lagen.

Konvooi

De torenkraan werd opgebouwd met behulp van een bijzondere mobiele (hulp)kraan, een 1.200 tons mobiele telescoopkraan van Van Marwijk Kranen. Deze Liebherr LTM 11200-9.1 is de grootste mobiele telescoopkraan ter wereld, aldus het bericht.

Grootste mobiele telescoopkraan ter wereld

Het zwaarste deel van de torenkraan die met behulp van de mobiele telescoopkraan werd gebouwd, weegt al 18.000 kg. Omdat de torenkraan midden in de bouwput verrees, kon de hulpkraan niet dichterbij staan dan 85 meter. Ook stond een van de twee torens van het project in de weg. Daarom is gekozen voor specifiek deze hulpkraan, die veel hijsvermogen en een grote reikwijdte heeft. De kraan kwam met een konvooi van 15 volgtrailers met kraanstukken, ballast en ander toebehoren.

Veiligheid

Om de op- en afbouw langs de Zuidas soepel te laten verlopen, werd er gewerkt met een gedetailleerd draaiboek. De opstelling werd extern gekeurd voor gebruik. De bouwplaats werd speciaal voor deze plaatsing extra gestabiliseerd zodat zeker was dat de complete opstelling stabiel stond.

Info

Meer informatie over 2Amsterdam hier.

Foto’s: J.P. van Eesteren

Advertisment ad adsense adlogger