Glasrecycling wordt steeds gebruikelijker

Glasrecycling wordt steeds gebruikelijker

Waar duurzaamheid en energietransitie volop aandacht krijgen in Nederland, blijven de resultaten op het gebied van recycling over het algemeen een beetje achter. Een positief geluid op dit gebied komt van Vlakglas Recycling Nederland, dat cijfers naar buiten bracht over het jaar 2014. Glasrecycling wordt steeds gebruikelijker, is de conclusie die uit het rapport kan worden getrokken.

“Ondanks de huidige economische situatie en de invloed en consequenties daarvan in de bouwsector, hebben we onze doelstellingen voor dat jaar grotendeels gerealiseerd.” Aldus de organisatie op haar website. Over heel 2014 is 69.419 ton vlakglasafval ingezameld. De doelstelling van 70.000 ton is daarmee nagenoeg behaald.

Relatief meer glas gerecycled

Wel is minder ingezameld dan het jaar daarvoor, toen 74.821 ton werd opgehaald. Dat heeft te maken met het feit dat over 2014 minder is gebouwd en gerenoveerd, waardoor er ook minder glasafval is. In relatief opzicht is de recycling echter toegenomen. De totale hoeveelheid vlakglasafval bedroeg in 2014 zo’n 88.000 ton. Daarvan werd zo’n 79% door Vlakglas Recycling Nederland ingezameld. De percentages in het verleden lagen rond de 65%. “We hebben dus een enorme stijging meegemaakt.”

Laatste cijfers

“We verwachten dat de hoeveelheid ingezameld vlakglas in 2015 nagenoeg ongewijzigd zal zijn. Dit baseren we op de huidige economische en woningmarktsituatie in Nederland. Het eerste half jaar van 2015 hebben we al weer 33.900 ton vlakglasscherven ingezameld.” De laatste resultaten zijn hier te volgen.

Advertisment ad adsense adlogger