Wegen van gerecycled plastic

Wegen van gerecycled plastic

In de toekomst worden auto- en fietswegen gemaakt van gerecycled plastic. Althans als het aan de infra-afdeling KWS Infra van VolkerWessels ligt. Deze wegen van gerecycled plastic zouden veel langer meegaan dan gewoon asfalt.

“Plastic biedt ontzettend veel voordelen ten opzichte van huidige wegconstructies, zowel bij de aanleg als het onderhoud ervan”, zo zegt Rolf Mars, directeur van KWS Infra. “Daarnaast is het veel duurzamer en blijft er door de PlasticRoad-constructie ruimte in de ‘holle’ wegen beschikbaar die bijvoorbeeld ingezet kan worden voor kabels en leidingen of als waterberging.” Verder benadrukt het persbericht dat het lichte materiaal ideaal is voor de zachte Hollandse bodem en nauwelijks onderhoud vergt.

Ocean Cleanup

In het perfecte plaatje dat VolkerWessels schetst, wordt het plastic dat gebruikt wordt voor de wegen opgevist uit de oceaan en sluit het project zo aan bij ‘The Ocean Cleanup‘. Volgens Mars is de plastic weg een volslagen nieuw iets. De techniek maakt verwerkt het plastic tot prefab wegdelen. Hierdoor wordt kwaliteit beter gegarandeerd en kunnen de wegen sneller aangelegd worden.

Rotterdam

KWS Infra zoekt momenteel naar partners uit de plasticindustrie, de recyclebranche, universiteiten en andere kennisinstellingenvoor om een pilotproject van de grond te krijgen. De gemeente Rotterdam heeft zich aangeboden als proeflocatie. “Wij staan erg positief tegenover de ontwikkelingen rondom PlasticRoad”, aldus Jaap Peters van het Ingenieursbureau van de gemeente. “Rotterdam is een stad die open staat voor experimenten en innovatieve toepassingen in de praktijk. Zodoende hebben we ook een testruimte (Lab op Straat) beschikbaar, waar een innovatie als deze kan worden getest.”

Advertisment ad adsense adlogger