Grote zonneparken in Friesland, Delfzijl en Sappemeer

Grote zonneparken in Friesland, Delfzijl en Sappemeer

Er staan flink wat grote zonneparken op het punt te worden aangelegd. Alleen de provincie Friesland krijgt er al drie zonneparken bij. De parken worden onderdeel van het programma Vrij-Baan. In dit programma werken het Rijk, de provincie Friesland en de gemeente Leeuwarden samen aan infrastructurele projecten. Friesland is niet de enige plek waar zonneparken op de planning staan. In Delfzijl en Sappemeer staan parken op de planning van respectievelijk 120.000 en 350.000 zonnepanelen.

De zonneparken in Friesland zullen gezamenlijk goed zijn voor ten minste 4 megawatt piek. RoyalHaskoning DHV is door de partijen aangesteld om de aanbesteding te regelen, die inmiddels is gestart, zo bericht Solar Magazine.

Infrastructuur energieneutraal

Eén van de ambities van Leeuwarden Vrij-Baan is de realisatie van zonneparken langs de Haak om Leeuwarden en de invalswegen met het doel om de nieuwe infrastructuur energieneutraal te maken. De precieze locatie daarvan is nog onbekend. Twee andere zonneparken, De Zwette en Hemriksein, hebben reeds in november 2014 een SDE+-subsidie aangevraagd en toegekend gekregen. Gegadigden voor de aanbesteding dienen voor alle 3 de percelen een inschrijving in te dienen. De opdracht omvat “de integrale exploitatie – en het verder ontwerpen, realiseren, beheren, in stand houden, onderhouden, exploiteren en al hetgeen daarmee verband houdt – van de zonneparken door en voor rekening van de exploitant.” De uiterste termijn voor inschrijving van de aanbesteding is 30 september.

Grote zonneparken

Ondertussen is in Delfzijl al begonnen aan wat, qua aantal zonnepanelen, het grootste park van Nederland moet worden. Sunport Delfzijl wordt met 120.000 zonnepanelen goed voor een vermogen van 30 megawatt. Het park in Delfzijl moet aan het eind van 2016 klaar zijn. Financiering, bouw en exploitatie is in handen van het Duitse Wirsol. In Sappemeer (Groningen) staat echter een nog groter zonnepark, van 350.000 panelen, op de planning. Powerfield Nederland, gevestigd in Dokkum, wil daarmee het grootste park van West-Europa aanleggen. Ook denkt het Friese bedrijf aan Groningen als vestigingsplaats voor een zonnepanelenfabriek. De provincie Groningen staat positief tegenover de plannen. Momenteel is de subsidie-aanvraag voor het park in behandeling.

Advertisment ad adsense adlogger