Fossielvrije HVO brandstof voor asfaltmaterieel BAM

Fossielvrije HVO brandstof voor al het asfaltmaterieel BAM

Fossielvrije Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) brandstof, wordt BAM Infra Nederland als eerste Nederlandse bedrijf in bouw en infra, gebruikt voor al haar asfaltmaterieel. Door het gebruik van HVO reduceert het bedrijf de uitstoot van co2 door haar asfaltverwerkingsploegen tot bijna 90 procent, zo bericht men.

“HVO brandstof is de nieuwe standaard voor het asfaltmaterieel dat nu op diesel draait”

HVO brandstof?

Hydrotreated Vegetable Oil, ofwel HVO is een synthetische diesel die gemaakt is van afval- en reststromen. Daarmee is het een directe vervanger voor fossiele dieselolie en kan zonder aanpassingen in moderne dieselmotoren. HVO is een puur synthetisch product met een hoge zuiverheid. Er is geen risico op bacterie- of vlokvorming in de tank zoals dat bij biodiesel wel voorkomt. Daarnaast geeft deze brandstof ook lagere emissies van stikstof, fijnstof en roet. Lees desgewenst meer over de brandstof via de link onderaan dit bericht.

Verduurzamen materieel

Bedrijfsleider Iwan Trompert: ‘Dit is wéér een mooie stap in het verduurzamen van ons materieel. Het is de schoonste brandstof die we op dit moment in onze dieselmotoren kunnen gebruiken. Uiteraard kijken we naar elektrificatie, zoals met onze elektrische wals. Of naar waterstof. Alleen is niet alles geschikt om elektrisch aan te drijven. En waterstof is voor dit soort materieel op korte termijn nog geen oplossing. Daarom stappen we nu over op HVO brandstof.’

Zonder aanpassingen

Dennes Janssens, accountmanager bij brandstofleverancier OK Oliecentrale: ‘Als distributeurs van brandstoffen en smeermiddelen in Nederland, bieden wij onze klanten vanzelfsprekend ook groene alternatieven aan: producten die het milieu of klimaat, of – in het geval van HVO – milieu én klimaat, aanzienlijk minder belasten. Zowel tijdens het productieproces als in gebruik is de CO2-uitstoot van HVO minimaal, waardoor deze per saldo tot wel 89% gereduceerd kan worden. Hiermee kunnen bedrijven zoals BAM, zonder aanpassingen aan motor of machine, per direct een stuk duurzamer ondernemen.’

Duurzaamheidsambities

De overstap op Hydrotreated Vegetable Oil brandstof past bij de duurzaamheidsambities. Eerder nam men de eigen gefabriceerde 100% elektrische wals in gebruik en kijkt men ook naar de opties voor de toepassing van waterstof. Het streven is om op termijn emissieloze asfaltverwerkingsploegen te hebben rijden.

Fossielvrije Hydrotreated Vegetable Oil brandstof voor al het asfaltmaterieel BAM

Advertisment ad adsense adlogger