Cursus bouwen met kruislaaghout (KLH) van start

BCursus bouwen met kruislaaghout (KLH) van start Bewuste Bouwers: Best Presterende Bouwprojecten 2020

Bouwen met hout zit flink in de lift. Met name kruislaaghout (KLH) – ook wel Cross Laminated Timber (CLT) genoemd – vertoont een geweldige opmars. Daar is nu een cursus over ontwikkeld.

Vooral de laatste tien jaar is er volop met kruislaaghout geëxperimenteerd in houthoogbouw

Behalve architecten omarmen steeds meer partijen in de bouw dit materiaal. Niet alleen is er hoogst functioneel en esthetisch mee te construeren, maar ook levert het een belangrijke bijdrage aan de CO2-opslag en de klimaatkoeling. Daarnaast heeft het nog vele andere voordelen qua duurzame herkomst, oneindige beschikbaarheid, prefabricage, flexibiliteit, herbruikbaarheid, remontabiliteit, gezondheid enzovoorts.

Productie kruislaaghout

De jaarproductie van het in de Duitstalige landen ontwikkelde kruislaaghout startte in 1995 met 25.000 m³. Daarna ging het snel: 125.000 m³ in 2005, 650.000 m³ in 2015, en het jaar 2020 zal de teller naar verwachting stilstaan bij 1,25 miljoen m³.

Vooral de laatste tien jaar is er volop mee geëxperimenteerd in houthoogbouw. Door de grenzen te verleggen wordt steeds duidelijker wat er met KLH mogelijk is, óók voor woning- en middelhoogbouw.

Kennisbehoefte

Met dat al bestaat er bij architecten, constructeurs en anderen een groeiende behoefte aan kennis hoe met kruislaaghout te construeren. Eén belangrijke vraag is of er uitsluitend in kruislaaghout kan worden gebouwd of dat dit moet gebeuren in combinatie met gelamineerd hout, gelamineerd fineerhout, beton en/of staal.

Alle vragen uit de markt hebben Hans de Groot, directeur Taalkwadratuur (voorheen hoofdredacteur Houtblad) en Evan Buytendijk van het gelijknamige Ingenieursbureau doen besluiten de vierdaagse cursus Kruislaaghout te ontwikkelen.

Cursus KLH

De cursus vindt in januari en februari van 2021 plaats in houthoogbouwproject Hotel Jakarta in Amsterdam. Eén cursusdag is bij KLH-fabriek W.u.J. Derix GmbH &Co in Duitsland, een andere behelst projectbezoeken in Amsterdam o.l.v. de desbetreffende architect.

Meer informatie: cursus KLH

Afbeelding: Tijdens de cursus wordt o.a. een bezoek gebracht aan HAUT in het Amsterdam-Amstelkwartier van Team V Architectuur. Gids deze dag: Do Janne Vermeulen of Thomas Harms.

Een actueel agenda-overzicht van de actuele evenementen voor de bouw, infra en techniek is hier in te zien.

Advertisment ad adsense adlogger