Gezocht: Circular Heroes en innovatieve circulaire projecten en -producten

Gezocht: innovatieve circulaire projecten, producten en Circular Heroes

Het Versnellingshuis Nederland circulair! zoekt innovatieve projecten, producten, dienst en Circular Heroes van ondernemingen en overheden die laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Inschrijven kan tot 11 december 2020.

Circular Heroes

Daarnaast gaat het Versnellingshuis op zoek naar ‘Circular Heroes’: personen die in een specifieke sector, regio of community veel betekenen voor de overgang naar een circulaire economie.

Awards

De uitreiking van de awards vindt plaats tijdens de Week van de Circulaire Economie in 2021. Er zijn twee Circular Awards te winnen en daarnaast is de titel Circular Heroes te winnen. Er is er één voor bedrijven (Circular Award Business) en één voor (semi-)publieke instellingen (Circular Award Public). Daarnaast gaan we in 2021 op zoek naar personen die kans maken op de titel Circular Heroes.

Hout

Schijvens won De Circular Award Business 2020. De jury roemde hem voor zijn impact in de textielindustrie. De Circular Award Public 2020 ging naar de provincie Noord-Holland.De provincie bracht de kansen voor hoogwaardig hergebruik van hout in Noord-Holland in kaart.

Lees ook de publicatie: Circulaire gebouwen, strategieen en praktijkvoorbeelden

(Lees verder onder de foto.)

Circulaire projecten?

Voor de inschrijvers wat tips.

Hergebruik
Beschrijf de circulaire strategieën die je toepast. Als uitgangspunt geldt de vuistregel: hoger op de R-ladder is beter. Denk aan maximale herbruikbaarheid en minimale waardevernietiging van grondstoffen en materialen.

Ben je circulair op het vlak van product, dienst en businessmodel? Heb je een structurele oplossing boven hergebruik van (incidentele) reststromen? De organisatie zoekt naar partijen met een duidelijke en aansprekende visie voor een circulaire toekomst. Tot voordeel spreekt ook realisatie van CO2-reductie.

Impact
Toon aan hoe groot je circulaire impact al is. Bereken bijvoorbeeld de reductie van gebruik van primaire (virgin) grondstoffen. Of de verlenging van de gemiddelde levensduur.

Potentiële impact mag je ook beargumenteren. Is je product opschaalbaar naar de rest van Nederland en daarbuiten? Zo ja, wat is dan je potentiële markt en, dus, impact? Reeds gerealiseerde impact wordt zwaarder gewogen dan potentiële impact.

Samenwerking
Beschrijf met welke (keten)partners je samenwerkt en op welke manier. Hoe verdelen jullie kosten, baten en risico’s? Kan jullie samenwerking als voorbeeld dienen voor andere initiatieven?

Businessmodel
Heb je een financieel gezond businessmodel? Bij bedrijven: hoe verdien je geld met je circulaire product of dienst? Hoe voorkom je een (structurele) behoefte aan subsidie? Bij publieke projecten en organisaties: hoe vergelijken de kosten en opbrengsten van de circulaire oplossing (TCO/TCU) zich met het lineaire alternatief?

Over Nederland circulair!

Het Versnellingshuis Nederland circulair! is een samenwerking van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VNO-NCW/MKB-Nederland, Het Groene Brein en MVO Nederland. Samen ontsluiten zij een groot netwerk van andere partijen en loketten, waaronder RVO.

Ondernemers die werk maken van een economie zonder afval en vol goede ideeën zitten, krijgen hulp van het Versnellingshuis bij de uitvoering van hun plannen. Deze hulp moet ervoor zorgen dat circulaire ondernemers sneller doorbreken.

Info

Meer informatie en inschrijven Week van de Circulaire Economie

Gezocht: innovatieve circulaire projecten, producten en Circular Heroes.

Advertisment ad adsense adlogger