Nieuw funderingslabel kan huizenprijzen straks flink beïnvloeden

Nieuw funderingslabel kan huizenprijzen straks flink beïnvloeden

Alle woningen in Nederland krijgen een label waarmee de staat van de fundering wordt aangegeven. Het nieuwe label moet vanaf juli 2021 worden opgenomen in taxatierapporten van huizen, net zoals het energielabel.

“Het label kan voor huiseigenaren minder goed uitpakken”

De komst van het funderingslabel is door Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) bekendgemaakt. “We komen behoorlijke drama’s tegen”, zegt voorzitter Dick de Jong van het KCAF, initiatiefnemer van het Nationaal Funderingsloket, een vraagbaak voor eigenaren van verzakte woningen. “Een label moet voorkomen dat het probleem erger wordt en niemand het weet.”

Volgens De Jong kampen van 7,7 miljoen Nederlandse woningen er een miljoen met funderingsproblemen. Bij 250.000 Nederlandse woningen is de situatie urgent, door droogte en lage waterstanden. Dat is funest voor veel woningen die gebouwd zijn voor 1970, die een houten fundering hebben.

Funderingsmodel

Het KCAF heeft een model ontwikkeld om de staat van de funderingen in wijken te bepalen. Daarbij wordt gekeken naar satellietbeelden, de grondwaterstand, bodem (veen, klei of zand) en of het om houten of betonnen funderingen gaat.

“Het gaat ons er vooral om dat er transparantie komt. We krijgen te vaak klachten van mensen die zeggen: “Had ik dit maar tien jaar geleden geweten, dan had ik aan preventie kunnen doen of sparen voor een oplossing. “

Herstellen is vaak een kostbare zaak en het wordt meestal niet gedekt door verzekeringen. “Zo’n label biedt je verschillende mogelijkheden. Als je nu ziet dat een fundering matig is, dan kun je naar maatregelen kijken – al is dat een uitdaging gezien de droogte en het klimaat. Ook zal er een categorie woningen zijn waar herstel nodig is.”

De Jong zou daarvoor graag zien dat de regering met maatwerkleningen komt om dit probleem aan te pakken. “Het is een dure grap”, zegt hij. “Maar nietsdoen is geen optie. We kennen panden waar mensen hun huis uit moeten.”

Hoe werkt het?

In het taxatierapport zijn straks de categorieën A tot en met E vastgelegd. Waarbij A staat voor het minste risico op verzakking en E het meeste risico geeft. Dit is mede gebaseerd op het type fundering van de woning en op de grondwaterhoogte in de omgeving.

Waar de potentiele koper straks een goed inzicht krijgt hoe het met fundering staat, daar kan het label voor huiseigenaren minder goed uitpakken. Bij een fundering in de E-categorie kunnen de renovatiekosten zo maar oplopen tot vijftigduizend euro.

Bronnen funderingslabel o.a.: NOS, De Monitor, Algemeen Dagblad.

Advertisment ad adsense adlogger