Download: RVO publicatie over circulaire gebouwen

Publicatie van Transitieteam Circulaire Bouweconomie over circulaire gebouwen

De RVO-publicatie ‘Circulaire gebouwen; Strategieën en praktijkvoorbeelden’, van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie is verschenen. Hoofdredacteur van Bouw en Uitvoering, Gerard Vos, is mede-auteur.

“Naast interviews met koplopers worden er 25 praktijkvoorbeeldprojecten getoond”

Transitie moet nog plaatsvinden

De bouwsector zet al jaren in op duurzamer materiaalgebruik, maar de daadwerkelijke transitie naar een circulaire bouweconomie moet nog plaatsvinden.

De principes achter circulair bouwen liggen voor de hand. We stoppen met het uitputten van natuurlijke grondstoffen, de uitstoot van gevaarlijke stoffen en vervuiling van onze leefomgeving. In plaats daarvan gaan we materialen hergebruiken, reduceren we onze afvalstroom en bouwen we duurzaam en toekomstbestendig.

Van lineair naar circulair

Het klinkt zo vanzelfsprekend. Toch gaat de overgang van een lineaire naar een circulaire bouwpraktijk niet vanzelf. We moeten afscheid nemen van de manier waarop we talloze decennia werkten en op zoek naar nieuwe vormen van samenwerking, met andere marktmodellen en nieuwe actoren.

Er liggen nog veel vragen open. Hoe meten we circulariteit precies? Hoe brengen we de eigenschappen van materialen in kaart? Hoe ziet de optimale circulaire uitvraag eruit? Het duurt nog wel even voordat alle antwoorden er zijn. Maar dat kan geen beletsel zijn om de volgende circulaire stap te nemen.

Aan de slag

De enige manier om verder te komen, is door aan de slag te gaan. Steeds meer betrokken partijen, zowel aan de opdrachtgevende als de uitvoerende kant, zijn al volop met succes aan het experimenteren. Ze onderzoeken hoe ze hun enorme kennis en kunde kunnen toepassen in de nieuwe, circulaire realiteit.

Uitdaging

Er ligt een forse uitdaging, zeker voor de bouwsector. Het doel van de publicatie is om iedereen in de gehele bouwkolom, zowel aan de vraag- als aanbodkant, te inspireren om zelf aan de slag te gaan met circulair bouwen.

Praktijk

De publicatie ‘Circulaire gebouwen; Strategieën en praktijkvoorbeelden’ is een uitgave van RVO in het kader van de Circulaire Bouweconomie. In de publicatie wordt ingegaan op verschillende circulaire theorieën, strategieën, waardecreatie en verdienmodellen. Daarnaast staan interviews met koplopers en 25 praktijkvoorbeeldprojecten beschreven.

Download

De publicatie Circulaire gebouwen; Strategieën en praktijkvoorbeelden downloaden.

Publicatie van Transitieteam Circulaire Bouweconomie over circulaire gebouwen

Publicatie van Transitieteam Circulaire Bouweconomie over circulaire gebouwen.

Advertisment ad adsense adlogger