67,5 miljoen euro durfkapitaal voor startups

67,5 miljoen euro durfkapitaal voor startups

Nederlandse startups kunnen een beroep doen op 67,5 miljoen euro aan durfkapitaal, verdeeld over zes nieuwe investeringsfondsen.

“Startups zetten Nederland op de wereldkaart met hun nieuwe producten en diensten”

Dit is de uitkomst van de meest recente tender voor de Seed Capital-regeling van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Met deze regeling vullen private investeerders en de overheid samen fondsen voor startups.

De overheid draagt maximaal vijftig procent bij. Van de 67,5 miljoen euro nieuw durfkapitaal is 32 miljoen afkomstig vanuit het ministerie van EZK.

Kapitaal en kennis

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “Startups zetten Nederland op de wereldkaart met hun nieuwe producten en diensten, en zorgen zo voor inkomsten en banen. Om ervoor te zorgen dat startups in ons land van de grond blijven komen en kunnen doorgroeien, hebben ze kapitaal en kennis nodig.”

De Seed Capital-regeling voorziet daarin: private, ervaren investeerders brengen expertise en kapitaal in, en de overheid verdubbelt hun inleg. Keijzer: “Het is goed om te zien dat het vertrouwen in onze startups groot is, getuige de deelname van pensioenfonds ABP.”

Nieuwe fondsen, een overzicht:

Bij de Seed Capital-fondsen zelf is voor het eerst ook een pensioenfonds betrokken.

• ABP investeert via haar beleggingsorganisatie APG in het Rockstart Energy Fund dat zich richt op startups die zich bezighouden met de energietransitie.

• Het Borskifonds gaat investeren in vrouwelijke ondernemers.

• Startups met een focus op duurzaamheid kunnen terecht bij Rubio Impact Ventures.

• Investeerder CapitalT richt zich op data en software voor onder andere zorg, onderwijs en bedrijfsvoering.

• Het fonds van LUMO Fund II investeert in de software achter de nieuwste technologieën,
bijvoorbeeld AI en Virtual Reality.

• Percival Participations III is specifiek op zoek naar ondernemers die op basis van een gepatenteerde of beschermde technologie een bedrijf willen laten groeien.

Meer informatie en aanvragen voor starters

Advertisment ad adsense adlogger