Primeur met gerecycled asfalt

Primeur met gerecycled asfalt

In Rotterdam is gisteren 100 % gerecycled asfalt aangebracht in de onder-, tussen- en deklaag van een verhardingsconstructie op fietspaden. Het asfalt heeft de naam HERA gekregen, wat staat voor Highly Ecologic Recycling Asphalt System. Er wordt gesproken van een primeur.

Volgens ontwikkelaar VolkerWessels KWS biedt het asfalt vele economische én ecologische voordelen. “Door een nieuwe productiemethode en het gebruik van een bio-based verjongingsmiddel zijn de eigenschappen volledig gelijkwaardig aan gewoon asfalt.”

Verjongingskuur voor asfalt

De grondstoffen voor de ‘verjongingskuur’ die het gebruikte asfalt weer als nieuw maakt, worden gewonnen uit restproducten van naaldbomen die gebruikt worden voor de papierindustrie. Wethouder duurzaamheid Pex Langenberg spreekt in het persbericht van “een prachtig circulair proces, met als resultaat gerecycled asfalt dat inzetbaar is voor een groot aantal wegen in stad en haven.” Na de introductie van PlasticRoad, is het de tweede innovatie op het gebied van duurzaam asfalt die KWS dit jaar aflevert.

Ideale plek voor testcase

Het asfalt is toegepast voor de aanleg van een fietspad in Merwe-Vierhavens in Rotterdam West. Door verschuiving van de havens naar de twee Maasvlakten, is in dit gebied ruimte ontstaan voor een ‘innovatie-ecosysteem voor de maakindustrie’. Gemeente, bedrijven en kunstenaars werken samen aan het Rotterdam Innovation District, waarbij de transformatie van haven naar woongebied gepaard gaat met kansen voor testcases op het gebied van duurzaamheid in de gebouwde omgeving.

Advertisment ad adsense adlogger