Project: Hergebruikte materialen voor villa’s in Lisse

Project: Hergebruikte materialen voor villa’s in Lisse

‘Lindenhof’ is het winnende plan voor de tender die de gemeente Lisse uitschreef voor de herontwikkeling van de voormalige Sint Josephschool. Materialen uit de school worden geoogst en gebruikt in zes woningen. Zo ontstaat een groen hofje met een eigen identiteit.

Groene daken gevels reguleren bij hevige regenval de waterafvoer en voorkomen hittestress in de zomerperiode

Het plan voorziet in zes woningen in twee verschillende hoofdtypes die refereren naar de nabije omgeving: de kenmerkende archetypes van de bollenschuur en de statige herenwoningen van Lisse. Het ontwerp is een moderne en abstracte interpretatie van beide types, waarbij de woningen per type nog variëren afhankelijk van hun oriëntatie.

Om ook op ooghoogte aan te sluiten bij het detailniveau van de context zijn de gevels ontworpen met speelse plinten en een verbijzondering in materialisatie. Verticale elementen in de gevels maken het daarbij mogelijk om het ontwerp aan te passen op de overhoekse oriëntatie.

Oogsten

De woningen worden gerealiseerd op de plek van de voormalige Sint Josephschool. Door dit gebouw niet te slopen maar te ‘oogsten’ worden zoveel mogelijk materialen uit de oude school hergebruikt in de nieuwbouw. In de nieuwe villa’s krijgen producten zoals gerecycled beton, circulaire baksteen en dakbedekking een tweede leven.

Duurzaamheidsconcepten

De villa’s zijn energieneutraal en hebben integraal mee-ontworpen duurzaamheidsconcepten. Duurzame mobiliteit wordt gestimuleerd en diverse natuurinclusieve maatregelen die bijdragen aan de biodiversiteit van het gebied zijn opgenomen in de woningen.

De bergingen en luifels worden daarnaast voorzien van groene daken en gevels waardoor deze onderdeel worden van de groene tuin. Op deze manier wordt bij hevige regenval de waterafvoer gereguleerd en hittestress in de zomerperiode voorkomen.

Planning

De planvoorbereiding voor Lindenhof start in 2020. Verwacht wordt om in 2021 met de bouw te starten.

Credits

Ontwikkelcombinatie: The Way You Live B.V. & A.G.J.C. van Breda B.V.
Urban Mining: New Horizon
Locatie: Lisse
Start ontwerp: 2019
Start bouw: 2021 (voorzien)

Architect: Studio Komma
Projectteam: Maarten Thewissen, Joost van Rooijen, Jolijn van Keulen

Advertisment ad adsense adlogger