Amsterdam met renovatiesubsidie naar energiezuinige woningen

Amsterdam met renovatiesubsidie naar energiezuinige woningen

De Amsterdamse renovatiesubsidie voor het energiezuinig maken van huizen en appartementen is een succes. In totaal stelt de Europese Commissie €2.6 miljoen euro beschikbaar via de ‘City-zen subsidie’. Inmiddels is €2 miljoen al gebruikt. Voor de resterende 6 ton worden inspirerende projecten gezocht.

City-zen richt zich op het verduurzamen van de stad door slimme elektriciteitsnetten, warmte- en koudetoepassingen, energieopslag, games en duurzame renovatie van huizen. Er is geld besteed aan isoleren, isolerend glas, slim ventileren, zuinige installaties en duurzame energie zoals zonnepanelen of een aansluiting op het warmtenet. ‘In de eerdere aanvraagrondes viel het brede scala aan projecten op’, aldus Annelies van der Stoep, coördinator van City-zen voor Amsterdam Smart City.

Ook voor woningcorporaties

De subsidie stelt €50 per m2 beschikbaar voor eigenaren die een huis of appartement heel energiezuinig willen maken, met een maximum van 50% van de bouwkosten voor deze energiemaatregelen. Alle soorten woningen komen in aanmerking: villa, woonboot, voormalig kantoorpand of huurcomplex. De City-zen subsidie staat dan ook open voor particulieren en VvE’s, maar ook voor woningcorporaties of andere organisaties die woningen in hun bezit hebben. Woningeigenaren die een aanvraag willen doen kunnen deze tot uiterlijk 1 december 2016 indienen, tenzij de subsidiepot eerder leeg is. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

Energiecoaches

De gemeente wil laten zien dat energiebesparing te bereiken is met eenvoudige maatregelen. Wethouder Wonen Laurens Ivens: “Veel oudere woningen in Amsterdam zijn niet energiezuinig. Niet alleen wordt zo de uitstoot van CO2 verminderd, maar ook op de woonlasten kan er flink worden bespaard. We verwachten dat de energielasten van de huishoudens met zo’n €100 tot €120 per jaar omlaag kunnen. Dus dat is dubbele winst: voor mens en milieu.” De gemeente Amsterdam gaat vanaf dit najaar van start met de inzet van energiecoaches. Deze vrijwilligers geven bij mensen thuis gratis advies over energiebesparing. Bewoners mogen daarnaast voor €15 aan bespaarproducten kiezen uit een bespaarpakket. Daar in zit o.a. radiatorfolie, tochtband, een brievenbusborstel, een waterbesparende douchekop en LED lampen. Aanvullend kan de bewoner de andere producten kopen tegen 50% van de inkoopprijs.

Advertisment ad adsense adlogger