Stadsbanken van afgedankte elektronische apparatuur

Stadsbanken van afgedankte elektronische apparatuur

Vanaf de zomer van 2018 kunnen inwoners van Nijmegen van de zon genieten op stadsbanken, gemaakt uit de behuizing van afgedankte elektronische apparatuur. De circulaire stadsbanken, met de naam Eco-Lounge, zijn het resultaat van één van de projecten van de Challenge Circulaire Economie. Het eerste exemplaar wordt op 21 juni a.s. door Wethouder Bert Velthuis geplaatst nabij het Bezoekers Paviljoen van Nijmegen Green Capital.

Bij het ontwerpen van elk product moet efficiënt hergebruik van de grondstoffen het uitgangspunt zijn

Leerlingen van Basisschool De Klokkenberg in Nijmegen zamelden vanaf 1 februari afgedankt elektronische apparatuur in. Deze actie vond plaats in een samenwerking met Dar, Stichting de Bastei en Recycleorganisatie Wecycle. Kunststof onderdelen van de apparatuur worden gebruikt om nieuwe stadsbanken te maken naar een ontwerp van circulair ontwerper Hugo van der Kallen.

Het gerecyclede materiaal wordt geleverd door ECO-oh!, de onderstellen worden geproduceerd door SUN RVS uit Bemmel. In de loop van 2018 zullen tien Eco-lounges worden geplaatst, onder meer aan de Waalkade. De Green Capital Challenge Circulaire Economie werd mogelijk dank zij de inzet van een team van vrijwilligers.

Grondstofstromen

De keuze voor de behuizing van elektronische apparatuur is niet toevallig. “Iedereen heeft oude elektronische apparatuur in huis”, zegt ontwerper Hugo van der Kallen. “Wij zijn op zoek gegaan naar die materialen die iedereen in een la of op zolder heeft liggen en kwamen uit bij de behuizing van computers en mobieltjes. Het goud en zilver uit deze producten wordt steeds vaker hergebruikt. Maar wij wilden juist ook van de behuizing een hip en aansprekend product maken. Het gaat er ons om juist van het ‘waardeloze’ weer iets waardevols te maken.”

De profielen van Eco-oH! kunnen na gebruik weer terug naar de fabriek. Daar dient dit materiaal weer als grondstof voor nieuwe producten. “Bij het ontwerpen van elk product – hoe waardevol ook – moet eenvoudig en efficiënt hergebruik van de grondstoffen het uitgangspunt zijn. We upgraden het vroegere afval’, aldus de ontwerper.

Green Capital Challenges

Het team van de Green Challenge Circulaire Economie wil, door van deze ogenschijnlijk waardeloze afvalstroom weer nieuwe producten te maken, laten zien dat afval niet bestaat.

“Bewustwording is belangrijk om circulaire economie op gang te brengen. Mensen moeten beseffen dat het scheiden van grondstofstromen iets oplevert. Door te laten zien wat voor prachtige producten er weer gemaakt kunnen worden van ‘waardeloos’ materiaal, hopen wij dat te bereiken”, zegt Yvonne Keijzers, aanjager van de Challenge Circulaire Economie.

Advertisment ad adsense adlogger