STULZ Tecnivel: Nieuwe fabriek luchtbehandelingskasten in Spanje

STULZ-Tecnivel-Nieuwe-fabriek-luchtbehandelingskasten-in-Spanje-Climapac

STULZ is een wereldwijd toonaangevend leverancier voor klimaat technische oplossingen voor diverse toepassingen. Het assortiment van het bedrijf omvat onder andere precisie koeling, comfort koeling, bevochtiging en warmtepompen. Bouw en Uitvoering praat met Evert van Merkestijn, accountmanager, over met name de nieuwe fabriek in Spanje.

“In de fabriek in Spanje, bouwen we luchtbehandelingskasten voor verkoop in heel Europa”

Evert van Merkestijn werkt sinds een jaar voor STULZ. Primair richt hij zich op de verkoop van luchtbehandelingskasten. “Maar”, vertelt hij, “daarbij zoek ik altijd naar verbintenissen tussen producten. Denk aan het koppelen van een luchtbehandelingskast aan een warmtepomp. Op deze wijze biedt STULZ de klant een, vaak op maat, totaalconcept.”

Luchtbehandelingskasten

In 2016 kocht STULZ een fabriek op in Spanje – bestaande uit drie locaties – die met name luchtbehandelingskasten maakte. In 2019 besloot de directie van STULZ om een nieuwe hal van 50.000 m2 te bouwen, waarin de drie productlijnen nu zijn samengevoegd. Van Merkestijn: “In deze fabriek, STULZ Tecnivel, bouwen we luchtbehandelingskasten voor verkoop in heel Europa.”

Een luchtbehandelingskast zorgt voor verse lucht in een gebouw, alsook voor klimatisering. Ook houdt een dergelijke kast stof en schimmels ‘buiten de deur’. “We bouwen de kasten zo duurzaam mogelijk en houden ons dan ook aan de regelgeving hieromtrent”, zegt Evert van Merkestijn.

Hoe werkt een luchtbehandelingskast? Van Merkestijn legt uit: “De meest toegepaste zijn tegenwoordig warmteterugwinningsunits. Een Europese norm schrijft namelijk voor een bepaald rendement te halen uit lucht die naar buiten gaat en lucht die vervolgens weer naar binnen komt. Bijvoorbeeld een warmtewiel, kruisstroomwisselaar of twincoil maakt dit mogelijk de warmte terug te winnen.”

Lees verder onder de foto
STULZ-Tecnivel-Nieuwe-fabriek-luchtbehandelingskasten-in-Spanje-Climapac

Op maat

De eerste luchtbehandelingskasten gemaakt op de nieuwe locatie zijn reeds verkocht in Nederland en Frankrijk. Het loopt goed. Mede omdat het bedrijf haar klanten een op maat oplossing kan bieden.

Evert van Merkestijn: “Wij werken aan tafel bij de klant. Ons product kent verschillende modules. Samen met de klant kijken we naar het ontwerp van de voor hem specifieke luchtbehandelingskast.”

Een van de klanten van STULZ betreft een kliniek in Hilversum. Van Merkestijn:”De eigenaar vroeg ons een luchtbehandelingskast in te bouwen in de bestaande situatie, gesitueerd op de technische ruimte. De kast van 25.000 m3/h met een afmeting van ongeveer 2.00 meter konden we niet ‘zomaar’ door een deur schuiven. Wat de oplossing was? Samen met onze montagedienst hebben we de kast uit elkaar gehaald, per onderdeel via de deur getransporteerd en in de nieuwe ruimte weer opgebouwd.” Ook voor een andere klant, een zorginstelling in Hengelo, paste STULZ deze ‘techniek’ toe om de kast op de juiste plek in het gebouw te krijgen.

Is ‘op maat’ niet duur voor de klant? “Dat valt reuze mee”, zegt van Merkestijn. “We maken veel in eigen fabriek. We beschikken ook over alle materialen.”

Alhoewel de meeste opdrachten ‘op maat zijn’, komt STULZ dit jaar ook met standaard luchtbehandelingskasten op de markt. De ‘huis, tuin en keuken’ -kasten zijn gemakkelijk in te zetten bij bijvoorbeeld nieuwbouw. “Deze markt bouwt snel. Voor hen is het ideaal kasten op voorraad te hebben”, aldus Evert van Merkestijn.

Service

Tot slot zegt Van Merkestijn: ¨STULZ heeft zoveel producten in huis, dat vele combinaties mogelijk zijn om optimale duurzaamheid te creëren. Dat maakt ons niet alleen prijstechnisch interessant voor de klant. We hebben ook onze eigen servicedienst; daar waar mogelijk bieden we advies en ondersteuning.

Informatie en specificaties

Meer informatie

Advertisment ad adsense adlogger