Taxateurs en ING komen met duurzame standaard

Taxateurs en ING komen met duurzame standaard

ING werkt samen met de tien grootste taxatiebureaus aan een model om verduurzaming van kantoren op een eenduidige wijze te taxeren.

Duurzame standaard: De nieuwe taxatiemethode bestaat uit negentien duurzaamheidsindicatoren

De taxateurs, die bij elkaar goed zijn voor een marktaandeel van zeventig procent in Nederland, testen momenteel de nieuwe standaard bij waardebepaling van kantoorpanden. Daarna gaan ze onder meer met woningen aan de slag.

Toegevoegde waarde

Nu loont het nog niet altijd voor vastgoedeigenaren om hun woning of kantoorruimte te verduurzamen, omdat onduidelijk is voor kopers hoeveel waarde er is toegevoegd. ING verwacht dat hier verandering in komt door het nieuwe taxatiemodel.

Duurzame tegenhanger

Vastgoedeigenaren krijgen dan een prijsprikkel om in verduurzaming te investeren. Volgens de grootste Nederlandse banken levert een duurzaam kantoorpand gemiddeld tien procent hogere huur op vergeleken met een niet duurzame tegenhanger.

Motivatie

Peter Göbel – Directeur ING Real Estate Finance: “Als aangetoond wordt dat een duurzamer kantoorpand meer waard is, is dit een motivatie voor vastgoedeigenaren om in verduurzaming te investeren. Maar dan moet die duurzame waardecomponent wel getaxeerd kunnen worden. Alle marktpartijen hebben baat bij een goede en algemeen aanvaarde standaard taxatiemethode, want dat helpt bij een transparante en consistentere waardering.”

Feedback

De nieuwe taxatiemethode bestaat uit negentien duurzaamheidsindicatoren, die volgens ING een objectief beeld moeten geven van de waarde van verduurzamingsmaatregelen. Taxateurs komen in juni met feedback over de toepassing van de nieuwe methode.

Bron: ANP

Advertisment ad adsense adlogger