Onderwijs sluit onvoldoende aan op bedrijfsleven

Onderwijs technici sluit onvoldoende aan op bedrijfsleven

Het tekort aan technici wordt volgens de technisch sector met name veroorzaakt door de slechte aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven (28%). Hierdoor past het profiel van potentiële werknemers niet bij de uitstaande vacatures.

“Onderwijs kan niet aansluiten: Nijpend tekort aan technici houdt stand”

Onderzoek

Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door ROVC. Ruim 1.200 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over onderwijs, markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

Oorzaken

Een andere oorzaak die de respondenten aanwijzen voor het tekort aan technici is vergrijzing (21%). Werknemers gaan met pensioen, maar er is niet genoeg aanwas om hen op te volgen. Ook het huidige imago van de technische branche (21%) helpt niet om het tekort op te lossen.

Ieder niveau

Het tekort aan goede technici is op allerlei niveaus merkbaar. Het grootste gemis aan technici wordt ervaren op mbo-4 niveau (46%). Maar ook op mbo-3- (23%) en hbo-niveau (21%) is er onvoldoende technisch opgeleid personeel. Technische organisaties zijn het hardst op zoek naar mediors met twee tot vijf jaar ervaring. Op dit niveau verwacht bijna de helft (47%) van de technische organisaties een tekort in de komende 5 jaar.

Win-win

John Huizing, directeur bij ROVC: “Dat er te weinig technisch geschoolde medewerkers in Nederland zijn, zorgt ervoor dat bedrijven naar andere opties gaan kijken. Het aandeel buitenlandse technici in Nederlandse bedrijven is nog nooit zo hoog geweest. Een creatieve oplossing, maar het kan ook wat dichter bij huis gezocht worden.”

“Technische bedrijven kunnen werknemers aannemen die op het eerste oog misschien niet aan de gestelde eisen voldoen. Dit omdat ze een andere opleiding hebben genoten of omdat het kennisniveau niet geheel bij de praktijk aansluit. Deze werknemers kunnen bijgeschoold of opgeleid worden. De technische branche krijgt er hierdoor werknemers bij en lost zo het tekort zelf op. Een win-win situatie.”

Het onderzoek, de ROVC TechBarometer hier te downloaden.

Advertisment ad adsense adlogger