Verbod asbestdaken roept vragen op

Verbod asbestdaken roept in kamer vragen op

De Eerste Kamer debatteerde met staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat over het wetsvoorstel ‘Verwijdering asbest en asbesthoudende producten’. Hierbij wordt een verbod op asbestdaken per 31 december 2024 ingesteld. De fracties hadden een aantal vragen over de uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid en betaalbaarheid.

Het ging vooral over de financiering van de vervanging van de asbestdaken bij particulieren

De eerste stap in de verwijdering van asbest betreft een verbod op asbestdaken per 31 december 2024. Geschat wordt dat 80 miljoen vierkante meter aan dak voor 1 januari 2025 moet zijn vervangen. De geschatte kosten hiervan zijn 1,6 miljard euro.

Een deel daarvan komt voor rekening van bedrijven en een deel voor rekening van particulieren. In het debat in de Eerste Kamer ging het vooral over de financiering van de vervanging van de daken bij particulieren. Een groot deel van de Kamer maakte zich zorgen of de minder draagkrachtigen wel voldoende geld zou hebben om op tijd te kunnen voldoen.

Schrijnende gevallen

Staatssecretaris Van Veldhoven zegde toe dat er een speciaal potje komt van 5 miljoen euro voor schrijnende gevallen, bovenop een reeds voorgesteld fonds voor ondersteuning door middel van subsidies.

Tevens zegde zij toe dat voor particulieren met een goed plan waarbij de vervanging van het dak gekoppeld is aan een logisch moment na 31 december 2024 uitstel met drie jaar eventueel mogelijk is. De Kamer stemt dinsdag 4 juni over het wetsvoorstel.

Advertisment ad adsense adlogger