‘Zonne-energie uit geluidsschermen heeft potentie’

'Zonne-energie uit geluidsschermen heeft potentie'

Het opwekken van zonne-energie uit geluidsschermen langs Nederlandse snelwegen heeft potentie. Dat is de conclusie van testen die het afgelopen jaar zijn gedaan langs de snelweg bij Den Bosch. Verschillende zonnecel technologieën werden getest op onder meer energieproductie en technische haalbaarheid.

De zogenoemde SONOB-praktijktest (onderdeel van het project Solar Noise Barriers) heeft volgens de betrokkenen waardevolle inzichten opgeleverd. ‘Het toont aan dat zonnecellen geïntegreerd in transparante geluidsschermen al toepasbaar zijn op grote schaal, terwijl voor nieuwere technologieën nog verdere ontwikkeling nodig is”, zegt Stijn Verkuilen projectleider van initiatiefnemer Heijmans.

Praktijktest

Verkuilen: “Wat ons betreft is de praktijktest geslaagd en gaan we pilot projecten op grotere schaal uitvoeren. We hopen volgend jaar een nieuw project te starten, maar zijn nog op zoek naar een geschikte locatie.” Met de vervolgpilot wil Heijmans nieuwe ervaring opdoen en nagaan hoe opgewekte elektriciteit in nabijheid van geluidsschermen verbruikt kan worden of straatverlichting kan laten branden. De test werd gedaan met twee zonnecel-types op basis van silicium en twee op basis van LSC (luminescent solar concentrator). De LSC-schermen blijken nog doorontwikkeld te moeten worden, om een hogere energieopbrengst te krijgen.

Toekomstmuziek

Volgens een persbericht van heijmans zijn geluidsschermen van 4 meter hoog, met geïntegreerde zonnecellen over een lengte van een kilometer, in staat om 100 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Of om snelwegverlichting over een lengte van 20 kilometer te laten branden. Tijdens de testperiode afgelopen jaar is de belangstelling voor de zonne-geluidsschermen gegroeit. Een geluidsscherm dat niet alleen zonne-energie oplevert, maar ook zorgt voor verlichting en het afvangen van fijnstof is een mooie belofte voor de toekomst.

Het SONOB-project in ’s-Hertogenbosch werd uitgevoerd door Heijmans, Technische Universiteit Eindhoven, Van Campen Industries, SEAC, Airbus Defence and Space Netherlands en ECN en is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente ’s-Hertogenbosch, Willemspoort, SPARK campus, het Ministerie van Economische Zaken en Scheuten.

Advertisment ad adsense adlogger