Prijsvraag levert veel ideeën voor vluchtelingenhuisjes

Prijsvraag levert veel ideeën voor vluchtelingenhuisjes

Op 29 juni zijn in Het Nieuwe Instituut in Den Haag de winnaars bekendgemaakt van de ontwerpprijsvraag: ‘A home away from home’. De opdracht was om een mooi nieuw ontwerp te verzinnen voor tijdelijke huisvesting van vluchtelingen. De winnende ideeën voor innovatieve vluchtelingenhuisjes raken naast vluchtelingenopvang ook nog eens andere maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid, krimp en studenten- en seniorenhuisvesting.

‘A home away from home’ is een initiatief van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers in samenwerking met de Rijksbouwmeester Floris Alkemade. De jury werd overspoeld met ideeën, die zeer uiteenliepen. Om recht te doen aan de variëteit van de inzendingen werd gekozen om zes winnaars te huldigen in plaats van één.

Meer dan één antwoord

De inzendingen laten zien dat er meer dan één antwoord is, aldus het juryrapport: “De voorstellen zijn onvergelijkbaar. We hebben daarom bewust gekozen voor een brede variatie van oplossingen die allemaal met hun eigen kwaliteit het verschil kunnen maken. Naast innovatief materiaalgebruik, productietechnieken en de toepassing van veel duurzame technologie, adresseren de ontwerpen ook maatschappelijke thema’s zoals grootschalige energieproductie, revitalisering van krimpgebieden, integratie en werkgelegenheid en de transformatie van leegstaande gebouwen.”

Ontwikkelen van prototypen

De zes winnende teams werken in de komende maanden aan de ontwikkeling van een prototype van hun ontwerp. Die worden vervolgens tijdens de Dutch Design Week in oktober tentoongesteld. Carolien Schippers, manager huisvesting COA: “Ik geloof sterk in de overtuigingskracht van goede voorbeelden die je kunt ervaren. Door een financiële bijdrage te leveren aan de realisatie van prototypes kunnen we de implementatie van nieuwe ideeën in de praktijk versnellen”. De jury hoopt met de brede selectie een impuls te kunnen geven aan de ontwikkeling van meer flexibele vormen van woningbouw op verschillende plekken, zowel in Nederland als internationaal, bijvoorbeeld als oplossing voor vluchtelingenkampen ‘in de regio’. Een selectie van alle inzendingen is tot en met 7 juli te bekijken in een pop-up tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut Rotterdam en tussen 13-17 juli tijdens het White Nights Festival in het Museumpark in Rotterdam.

Advertisment ad adsense adlogger