Zonnepanelen niet gaan verplichten bij nieuwbouwhuizen

Zonnepanelen-niet-verplichten-nieuwbouwhuizen

Groen-Links in Amsterdam had graag gezien dat op de daken van nieuwbouwwoning verplicht zonnepanel en moeten worden gelegd. Het college stak hier een stokje voor.

Amerikaans model voor verplichten zonnepanel en bij nieuwbouw niet toegepast in Amsterdam

Meervoudig gebruik dak

Die daken kunnen ook een andere bestemming hebben, meent het college. Denk aan het gebruik van een dakterras, het dak als wateropvang of om groen op te planten.

Dak niet onbenut laten

Het college is overigens bereid om te kijken naar de juridisch mogelijkheden om een verbod in te stellen op het onbenut laten van een dak. De gemeente Amsterdam wil dat het energieverbruik in de stad voor 2020 met twintig procent wordt teruggedraaid. Zonnestroom kan hier een aanzienlijke rol in spelen.

In bijvoorbeeld de Amerikaanse steden Miami en San Francisco geldt overigens wel een verplichting voor zonnepanel en bij nieuwbouw.

Hier meer over de eerdere ‘strijd’ van Groen-Links met betrekking tot de zonnepanelen in Amsterdam.

Energieverbruik Amsterdam

Amsterdam verbruikt per jaar zo’n 3,8 TeraWattuur (3,8 miljard kWh) aan stroom. De stad telt volgens het CBS zo’n 475 duizend huishoudens en die nemen ongeveer 1 TWh voor hun rekening, de rest gaat vooral naar kantoren en industrie, waaronder de grote datacenters.

Bron: o.a. Parool

Zonnepanel en niet gaan verplichten bij nieuwbouwhuizen. Zie ook:
Onderzoek gebouwgeïntegreerde zonnepanelen.
Drijvende zonnepanelen nieuwe trend in Nederland?

Advertisment ad adsense adlogger