Zonnepanelen goedkoper dan we denken

Zonnepanelen-goedkoper-dan-we-denken

Meer dan de helft van de Nederlanders (57%) denkt dat zonnepanelen duurder zijn dan het geval is. Vrouwen schatten zonnepanelen vaker duurder in dan mannen. Ook de terugverdientijd van zonnepanelen wordt vaak overschat, 43 procent van de Nederlanders denkt dat deze langer dan tien jaar is. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting HIER klimaatbureau onder 1.062 respondenten.

57 procent van de Nederlanders denkt dat tien zonnepalen meer dan € 5.000 kosten

Bregtje Bos van het HIER klimaatbureau: “Zonnepanelen zijn een heel goede investering. Zeker met het oog op toekomst waarin we gaan wonen zonder aardgas. De aanschafprijs is voor veel mensen een drempel, maar die is lager dan veel Nederlanders denken. Liggen de panelen eenmaal op je dak, dan bespaar je jaarlijks honderden euro’s op je stroomrekening en verdien je de aanschafprijs gedurende de levensduur van zo’n 25 jaar dubbel en dwars terug.”

Meer dan € 7.500,-

Tien zonnepanelen kosten gemiddeld € 4.600,-, inclusief installatie. Maar liefst 57 procent van de Nederlanders denkt echter dat de prijs hoger is dan € 5.000,-, waarvan bijna de helft zelfs meer dan €7.500 denkt. Vrouwen schatten de kosten van zonnepanelen vaker te hoog in dan mannen; 29 procent van de vrouwen denkt dat tien zonnepanelen duurder zijn dan € 7.500 tegenover 22 procent van de mannen.

Aan de andere kant schat zeven procent van de Nederlanders de prijs van zonnepanelen juist te laag in, namelijk lager dan €2.500,-. Vooral mannen zijn optimistisch over de prijs, elf procent van de mannen denkt dat tien zonnepanelen goedkoper zijn dan € 2.500,- tegenover 3 procent van de vrouwen.

Terugverdientijd zonnepanelen overschat

De terugverdientijd van zonnepanelen is gemiddeld acht tot tien jaar, maar 43 procent van de Nederlanders denkt dat deze langer is dan elf jaar en ruim een derde daarvan denkt zelfs langer dan vijftien jaar. Ook hier zijn mannen iets optimistischer over dan vrouwen. Van de respondenten schat 8 procent de terugverdientijd te laag in, namelijk korter dan vijf jaar.

Het HIER klimaatbureau biedt in de maanden september en oktober, in samenwerking met Sungevity, een korting op zonnepanelen van €300 per huishouden.

Bekijk de aanbieding hier: www.hier.nu/sungevity.

Advertisment ad adsense adlogger