Virtual reality in de bouw

Als bouwen in BIM een kleurentelevisie is, dan is ontwerpen met behulp van virtual reality een 4K-uitzending op een 101-inch HD-tv.

Een doorbraak van de VR-technologie laat niet lang meer op zich laten wachten

Hoewel nog niet alle architecten, aannemers en installateurs werken met het Bouw Informatiemodel (BIM), is het gebruik van BIM inmiddels stevig verankerd in de bouwsector. Zo werkt Xella al jaren met dit digitale platform en biedt al zijn productinformatie aan via een open, online bibliotheek.

De komende jaren zal het bouwproces onherroepelijk verder digitaliseren, waarbij een belangrijke rol lijkt weggelegd voor het gebruik van virtual reality-toepassingen. De techniek wordt steevast genoemd in de trendlijstjes voor de bouwsector. VR wordt een belangrijke bouwkundige oplossing voor de toekomst.

Ontwerpen waren nog nooit zo levensecht

Ekke Piirisild, director van VRtisan heeft inmiddels veel ervaring met VR in de bouwketen. Zijn Londense bureau biedt diverse diensten aan op het snijvlak van virtual reality (VR) en architectuur. Ze combineren bijvoorbeeld hand-held controlers met een VR-bril waarmee architecten – lopend door een 1-op1-model – muren kunnen plaatsen, meubels kunnen verschuiven en kleuren en materialen kunnen testen.

VRtisan maakt daarnaast virtuele presentaties van ontwerpen met behulp van real-time rendering. Deze technologie zorgt voor super(levens)echte ontwerpen en concepten – het visuele aspect is namelijk niet beperkt tot één camerastandpunt of kijkrichting. “In de virtuele omgeving kan de gebruiker letterlijk alle kanten op”, zegt Piirisild.

Intens begrip van ruimtes

Dat maakt van VR een ‘even effectieve als aantrekkelijke tool voor de bouwsector’, stelt Piirisild. “En dat zit hem niet alleen de functionaliteiten, maar vooral in de beleving van VR. Door de VR-bril op te zetten word je volledig ondergedompeld in een virtuele wereld en maak je je los van de fysieke wereld om je heen. Dat zorgt voor intens begrip van de ruimtes en de uitdagingen die daar bij horen.”

Hij merkt dat jonge bouwers en architecten uitgelaten reageren op het gebruik van VR. Echter, kader en management worden doorgaans niet heel blij van de investering die de techniek vraagt. “Die zijn minder enthousiast”, geeft Piirisild toe.

Kip-ei-verhaal

Piirisild geeft toe dat het gebruik van de technologie nu nog in de kinderschoenen staat, maar noemt dat een beetje een kip-ei-verhaal. Omdat VR nog weinig gebruikt wordt in het bouwproces en relatief onbekend is, is met name de software nog vrij schaars en duur.

De hardware (een VR-bril als bijvoorbeeld de Oculus Rift) wordt echter steeds toegankelijker voor het grote publiek. “Nu dat gebeurt, zal een doorbraak van de technologie niet meer zo lang op zich laten wachten”, verwacht de Engelsman.

Moeilijk om mee te werken?

Of het moeilijk is om met VR te werken als architect of bouwer? Piirisild. “Dat ligt er aan. Ontwerpers uit nieuwe generaties die gewend zijn om te gamen en opgegroeid zijn met digitale technologie, hebben het vrij snel onder de knie. Traditionele ontwerpers die nog werken met pen en papier en maquettes zullen er meer moeite mee hebben. Aan de andere kant: dat is vaak wel een generatie die vrij intuïtief werkt. VR werkt ook zo. Dus het kan goed zijn dat juist deze technologie hen in staat stelt om schetsen direct om te zetten in een 3D-model. Ook als je een goed ruimtelijk inzicht hebt is VR perfect om mee te werken.”

De belangrijkste voordelen volgens Piirisild

“VR geeft een 1-op-1 3D-weergave van een ontwerp, dat bovendien heel gedetailleerd is in te vullen. Maar vooral de 1-op-1 vertaling maakt het uniek. Die zorgt voor een levensechte ervaring die precies laat zien welke impact de keuzes van een (binnen)architect of installateur hebben op het ontwerp.”

“Ontwerpen in VR geeft een ongekende vrijheid van ontwerpen in 3D. Alles is te manipuleren, op elke gewenst moment. Ook dat is uniek.”

“Een VR-omgeving is een omgeving waarin alle stakeholders van het bouwproces tegelijk kunnen samenwerken. Eigenlijk net als op een bouwplaats, maar dan virtueel. Dit zal het een stuk makkelijker maken om gezamenlijk beslissingen te nemen.”

Met dank aan Xella 

Advertisment ad adsense adlogger